ΑρχικήΕπικαιρότηταΚοστέλο: «Η Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης - 'Αλλα 5,2...

Κοστέλο: «Η Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης – ‘Αλλα 5,2 δις έως το τέλος του χρόνου»

Θεωρούμε την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην ταχύτητα και την ποιότητα εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, στο πλαίσιο του 26ου συνεδρίου του Economist. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσει η διοίκηση να δουλεύει με το ίδιο ταχείς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμα ως το τέλος του 2026.

Είναι κρίσιμης σημασίας  να επιτύχει η Ελλάδα τα χρονοδιαγράμματα για την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής στο RRF και να διασφαλίσει συνεχή ροή χρηματοδότησης, κάτι που θα στείλει  «ισχυρό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές», πρόσθεσε.

Για την ως τώρα χρηματοδότηση  είπε ότι  6,1 δις – 3% του ΑΕΠ  – έχει μεταφερθεί ήδη στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι δουλεύουμε με την κυβέρνηση ώστε τον Σεπτέμβριο να έρθει ακόμη 1,7 δις και θα ακολουθήσουν ακόμη  3,5 δις στο τέλος του έτους.

Παράλληλα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, όταν η διοίκηση σταματούσε να δουλεύει κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Κοστέλο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του, από τις χώρες της ευρωζώνης, των οποίων οι οικονομίες  το έχουν κατ’ εξοχήν ανάγκη.

«Λειτουργεί εξαιρετικά. Εχουμε εκπλαγεί πολύ θετικά. Εχουμε εγκρίνει 25 Σχέδια. Εχουμε δεχθεί 11 αιτήματα για πληρωμές και έχουμε πληρώσει ως τώρα 100 δις ευρώ, είπε».

«Βιώσιμη εφαρμογή  και όχι αλλαγές σχεδίων, εκτός σοβαρού και αντικειμενικού λόγου», είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του στο πλαίσιο του διαλόγου που είχε στο ίδιο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη , τον πρώην υπουργό Οικονομίας  Αλέξη Χαρίτση και ξένους αξιωματούχους, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου.