ΑρχικήΕπικαιρότηταΚοτανίδου: «Ο ιός αφήνει κουσούρια, όχι το εμβόλιο- 16 εκατ. άνθρωποι με...

Κοτανίδου: «Ο ιός αφήνει κουσούρια, όχι το εμβόλιο- 16 εκατ. άνθρωποι με long covid»

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και πάλι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, παρουσίασε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία και παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Ξεκινώντας ανέφερε ότι κάθε επιδημία είναι μοναδική και ότι εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο. Η κ. Κοτανίδου σχολίασε ότι η συγκεκριμένη πανδημία που βιώνουμε διαφέρει από άλλες, καθώς όπως είπε: «Ισχυρές χώρες, όπως η ΗΠΑ, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τις παγκόσμιας κοινότητας». 

Η κ. Κοτανίδου τόνισε πως «οι ΜΕΘ σώζουν ζωές ασθενών που δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με άλλο τρόπο το πρόβλημα», ωστόσο -όπως έσπευσε να επισημάνει- πολύ σημαντική είναι η πρόληψη.

Η ίδια τόνισε πως «η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα τις αντιμετώπισης του προβλήματος».

Όσον αφορά τα εμβόλια είπε πως «τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευτεί από μία συγκεκριμένη νόσο». «Το πραγματικό δίλλημα για όλους μας δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, αλλά είναι εμβόλιο ή ιός».

Στην ερώτηση των συμπολιτών «πώς εγώ μπορώ να γνωρίζω ότι μετά από κάποια χρόνια δε θα έχω παρενέργειες από το εμβόλιο»μ ζήτησε από αυτούς «να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και να επικαλεστώ τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16.000.000 συνάνθρωποί μας που πάσχουν από post-covid syndrome», πρόσθεσε.

«Εκτός από την αρρώστια και τον θάνατο, προσπαθούμε να σωθούμε και από αυτό, με εμβόλια που έχουν εξαιρετικά ασφαλές προφίλ», σχολίασε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «Ο ιός αφήνει κουσούρια, όχι τα εμβόλια». 

Παρακολουθήστε εδώ: