Κοτανίδου: «Όχι στα γάντια – Κλίνες θεραπείας σε απομακρυσμένες περιοχές»

14 mins read

Η Αναστασία Κοτανίδου, «ο Τσιόδρας των ΜΕΘ» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο.

Η επικεφαλής της προσπάθειας για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ έθεσε ως στόχο περισσότερες από 820 κλίνες εντατικής θεραπείας και άλλες 259 κλίνες αυξημένης φροντίδας. Στόχος, επίσης, είναι να αναπτύξουμε κλίνες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές που θα είναι εντατικής θεραπείας και θα μπορούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες κι αν χρειαστεί οι ασθενείς να μεταφερθούν σε νοσοκομείο αναφοράς.

Όπως σημείωσε η κ. Κοτανίδου, αυτό που μάθαμε για τον κορωνοϊό είναι αποτελεί ιογενής ασθένεια που παρομοιάζει με τις υπόλοιπες ιογενείς ασθένειες και τόνισε ότι δεν υπάρχει θαυματουργό φάρμακο ενώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η φροντίδα του ασθενούς.

Η κ. Κοτανίδου συμπλήρωσε ότι ο ασθενής πρέπει να έρθει στη ΜΕΘ όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς όσο γρηγορότερα έρθει τόσο καλύτερη θα είναι η κατάστασή του.

Ως βασικά στοιχεία που θα κρίνουν την πορεία της σταδιακής άρσης των μέτρων θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Η κ. Κοτανίδου, στη γραμμή που είχε εξ αρχής και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε: «Αν τηρήσουμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις, ίσως και να μην απαιτείται η χρήση μάσκας».

Η καθηγήτρια Πνευμονολόγιας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα πάμε πολύ καλύτερα αλλά έχει τον φόβο του φθινοπώρου καθώς ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι που ήρθε και εξαφανίστηκε διά μαγείας.

Σχετικά με το αν θα έχουμε το φάρμακο μέχρι το φθινόπωρο δήλωσε ότι έχει πολλές αμφιβολίες αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι σωστή φροντίδα.

Σχετικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση δεύτερου κύματος και αν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στις ΜΕΘ, απάντησε ότι τα καταφέραμε ήδη σε επείγουσες καταστάσεις σε μία επιδημία που δεν είμαστε έτοιμοι. Τώρα μπορούμε να κάνουμε πολύ γρήγορη εκπαίδευση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι το οποίο είπε έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Για τη χρήση των γαντιών ήταν ιδιαίτερα αρνητική: «Γάντια δεν πρέπει να τα φοράμε, κάνουμε πολύ κακό με τα γάντια κάνουμε πολύ κακό γιατί τα θεωρούμε καθαρά και κάνουμε κινήσεις ασυναίσθητα».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα