ΑρχικήΕπικαιρότηταΚριμιζής για Μασκ: «Παραπλανητικά όσα λέει για μετοίκηση στον Άρη - Να...

Κριμιζής για Μασκ: «Παραπλανητικά όσα λέει για μετοίκηση στον Άρη – Να σώσουμε τη γη»

Ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής, τονίζει σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «Είναι αδύνατη η μετοίκηση της ανθρωπότητας στον πλανήτη Άρη».

Όπως εξηγεί «δεν υπάρχει περιβάλλον στον Άρη το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει την ανθρωπότητα», επομένως «δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια μαζική μετοίκηση σε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα».

Ο επιστήμονας, μάλιστα, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Έλον Μασκ, ως «όνειρα θερινής νυκτός» και «παραπλανητικές σκέψεις», τονίζοντας την ανάγκη να σώσουμε τον δικό μας πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης.

«Να διασώσουμε αυτό το διαστημόπλοιο που λέγεται Γη και στο οποίο είμαστε επιβάτες. Δεν υπάρχει “Κιβωτός του Νώε” για να μας σώσει. Είναι τόσο βασικό αυτό, που νομίζω ότι αναγκαστικά η ανθρωπότητα θα πρέπει να το διαχειριστεί σωστά και να περιορίσει τη χρήση καυσίμων τα οποία προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα και με αυτό τον τρόπο να επιβιώσει ο πλανήτης. Δεν υπάρχει άλλη λύση», υπογράμμισε.

Οι κίνδυνοι της κλιματικής κρίσης

Ο κ. Κριμιζής δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με την κλιματική κρίση, λέγοντας ότι το περιβάλλον υποφέρει, με την κλιματική αλλαγή να φέρνει πολλά προβλήματα για τους ανθρώπους.

«Η επιστήμη έχει αποφανθεί για τη σημασία της κλιματικής κρίσης, […] για τις αλλαγές που γίνονται και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ανθρωπότητα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δε μπορούμε να επιβιώσουμε 8 δισεκατομμύρια κόσμος σε μια σφαίρα η οποία είναι συνεχώς θερμαινόμενη και έχει φτάσει σε ένα σημείο που θα επηρεάσει το κλίμα, την παραγωγή τροφής, την παραγωγή υλικών, οτιδήποτε», είπε.

«Βλέπουμε ότι αυτό τον χρόνο επί παραδείγματι έχει γίνει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση ένεκα του πολέμου (στην Ουκρανία). Οι χώρες επιστρέφουν τώρα στη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί η θερμοκρασία ένεκα του διοξειδίου του άνθρακα που θα συνεχίσουμε να βάζουμε στην ατμόσφαιρα», προειδοποίησε ο Σταμάτης Κριμιζής.

Ωστόσο, κλείνοντας με τη συνέντευξη, ο ίδιος κατέληξε πως είναι «κάπως αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα, όταν είναι στο χείλος του γκρεμού, θα συνειδητοποιήσει την ευθύνη της και θα κάνει πίσω».