ΑρχικήΕπικαιρότηταΞενύχτησε η επιτροπή λοιμωξιολόγων- Συνεδρίαζαν μέχρι τις 2!

Ξενύχτησε η επιτροπή λοιμωξιολόγων- Συνεδρίαζαν μέχρι τις 2!

Οι ειδικοί της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, σε μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, δηλαδή, περισσότερο από επτά ώρες, έθεσαν επί τάπητος όλα τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που συνηγορούν στην εκθετική πλέον διασπορά του κορονοϊού στη χώρα. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με iatropedia.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η πρόταση να προχωρήσουμε άμεσα στο δύσκολο μέτρο του οριζόντιου lockdown, με σκοπό να “μαζέψουμε” γρήγορα την πανδημία.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι ακόμη επιφυλακτικοί καθώς θέλουν να δουν την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες 5 ημέρες, όπως λένε, πριν καταθέσουν στην κυβέρνηση, μια τέτοια σοβαρή πρόταση.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από δω και πέρα, να μην έχουν τοπικό χαρακτήρα, αλλά οριζόντιο. Να εφαρμόζονται, δηλαδή, στο σύνολο της χώρας, όπως συνέβαινε την εποχή του καθολικού “lockdown”. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Εισήγηση για οριζόντια μέτρα σε όλα τα επίπεδα κινδύνου

Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες «μη ελεγχόμενη», με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν μέσα σε 24 ώρες 1.547 νέες λοιμώξεις και 10 θανάτους ασθενών από Covid. Σε αριθμό ρεκόρ και οι ασθενείς που νοσηλεύονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, οι οποίοι έφτασαν πλέον τους 108.

Οι ειδικοί κατέληξαν στη συνεδρίασή τους, ότι το σύστημα υγείας πιέζεται σοβαρά πλέον, καθώς -εκτός από την επιβάρυνση των ΜΕΘ- πάνω από 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα και σε κλινικές Covid-19. Οι εφεδρείες του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες, όπως παραδέχθηκε στην ενημέρωση της Τρίτης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ποια σενάρια συζητήθηκαν για τις επιβαρυμένες περιοχές

Στο επίκεντρο της συζήτησης των ειδικών βρέθηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία εμφάνισε τον αριθμό-ρεκόρ των 384 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο. Η αύξηση πλέον στη συμπρωτεύουσα είναι εκθετική, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται ανά πέντε ημέρες. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων, επίσης, είναι ανησυχητικός σε σχέση με τον πληθυσμό της, που αριθμεί λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν το «κλείσιμο» του νομού και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο 4, (αυξημένου κινδύνου), στο οποίο βρίσκεται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά και από σήμερα εισέρχονται οι Σέρρες και τα Ιωάννινα. Το επίπεδο 4 -που αποτελεί «μίνι lockdown»- προβλέπει μεταξύ άλλων, αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης με την παρουσία θαμώνων και απαγόρευση των μετακινήσεων εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης, κι ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος πραγματοποιεί συσκέψεις με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τους άλλους τοπικούς φορείς, με στόχο την επέκταση των διαγνωστικών τεστ (rapid τεστ) στους ασυμπτωματικούς πολίτες.