ΑρχικήΕπικαιρότηταΚτηματαγορά: Η… Generation Rent των Αγγλοσαξόνων και η ελληνική πραγματικότητα

Κτηματαγορά: Η… Generation Rent των Αγγλοσαξόνων και η ελληνική πραγματικότητα

Για την τάση, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κυρίως στις αγγλοσαξωνικές χώρες και αφορά στην αναγκαστική… στροφή ολοένα και περισσότερων νέων, ηλικίας από 20 έως και 30 ετών, στη μίσθωση έναντι της αγοράς κατοικίας, μίλησε σε webinar της RICS Hellas ο επικεφαλής της Geoaxis, κ. Γιάννης Ξυλάς.

«Πρόκειται για τη γενιά, που πλέον αποκαλείται Generation Rent και η οποία, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, δεν μπορεί να προβεί στην αγορά ενός ακινήτου», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Διάβαζα πρόσφατα μία έκθεση της Royal Bank of Scotland, η οποία έλεγε ότι μέχρι το 2029 αυτοί, οι οποίοι θα νοικιάζουν, θα είναι περισσότεροι από όσους θα αιτούνται δάνειο, για να αγοράσουν κατοικία. Αυτή την τάση θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο οι developers και οι ΑΕΕΑΠ, όσο και εν γένει οι επενδυτές, προκειμένου να αποφασίσουν ποιο θα είναι το mix του χαρτοφυλακίου τους στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα καταγράφεται η ακριβώς αντίθετη τάση. «Η ελληνική… σφαίρα είναι σε μόνιμη αντιδικία με την πραγματικότητα. Ενώ σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία μετατόπιση προς τα ενοίκια, στην χώρα μας καταγράφεται μία αύξηση στις ζητήσεις για αγορά κατοικίας», εξήγησε, για να καταλήξει: «Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε βγει από μία 10ετή κρίση, στη διάρκεια της οποίας συσσωρεύτηκαν ανάγκες και θέλω, με αποτέλεσμα αμέσως μόλις επανήλθαμε σε μία κανονικότητα να υλοποιούνται πάρα πολλά deals».  

Για συμφωνίες, οι οποίες κλείστηκαν, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την καραντίνα, από κατασκευαστές, που αναζητούσαν οικόπεδα σε οικιστικές περιοχές, έκανε λόγο από την πλευρά της, η κυρία Άννα Νάζου της NAI Real Act. «Δεν υπήρξαν μεταβιβάσεις λόγω και του lockdown, αλλά παρατηρούμε αύξηση στις πωλήσεις σπιτιών, καθώς και στις αιτήσεις δανείων», σημείωσε, για να συνεχίσει: «Στα Βόρεια προάστια, για παράδειγμα, που άλλοτε ήταν πιο επιβαρυμένη – συγκριτικά, τουλάχιστον, με τα Νότια της πρωτεύουσας – είδαμε μεταβιβάσεις να συμφωνούνται από τα σχέδια».

Κληθείσα να σχολιάσει ποιες κατηγορίες ακινήτων βγήκαν… κερδισμένες από την καραντίνα, η ίδια ανέφερε: «Μένοντας στο σπίτι όλοι μας ανακαλύψαμε καταρχήν πως μπορούμε να δουλέψουμε από αυτό, με τις όποιες δυσκολίες, οι οποίες, όμως, προέβαλαν ανάγκες, που επηρέασαν κάποιες χρήσεις ακινήτων. Έτσι, αυξήθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο, γεγονός, που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για logistics και, συγκεκριμένα, για αυτά, που αποκαλούμε last mile logistics, τα οποία είναι μέσα στην πόλη και εξυπηρετούν πιο άμεσα. Επίσης, την περίοδο του lockdown οι μόνες χρήσεις, που λειτουργούσαν, ήταν αυτές της παροχής υγείας και των καταστημάτων τροφίμων. Συνεπώς, αυτές είναι, που ευνοήθηκαν σε σχέση με τα επαγγελματικά ακίνητα».

Όσον αφορά στα οικιστικά, η κυρία Νάζου εξήγησε πως η καραντίνα συνέβαλε στον εντοπισμό προβλημάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αναζήτηση νέων κατοικιών είτε για μίσθωση είτε για αγορά. «Οι ενδιαφερόμενοι πλέον αναζητούν και μεικτές χρήσεις, ανεξάρτητους χώρους, δηλαδή, μέσα στα σπίτια τους, για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την τηλεργασία», υπογράμμισε.

«Φρένο» στα σχέδια κερδοσκόπων βάζουν οι πωλητές

«Σε περιόδους ανισορροπίας της αγοράς πάντα δημιουργείται η αίσθηση ότι παρουσιάζονται ευκαιρίες  για μεγαλύτερες αποδόσεις, που είναι έως ένα βαθμό κερδοσκοπικές, δεν συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, γιατί οι πωλητές δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές τους». Αυτό υπογράμμισε στο ίδιο webinar ο κ. Γιώργος Τσουρούφλης της Intercontinental International, επισημαίνοντας πως οι τελευταίοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται ακόμη σε αξίες, που είχαν διαμορφωθεί σε προ κορονοιού εποχές. «Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παρούσα κρίση δεν έχει επιφέρει ακόμη χρηματοοικονομική πίεση, καθώς πολλά επιχειρηματικά επιτόκια επιδοτούνται από το κράτος. Σε περίπτωση, πάντως, που συνεχιστεί η κρίση εκτιμώ πως θα υποχρεωθούν να ρίξουν τις τιμές, με αύξηση των αποδόσεων, που θα δημιουργήσουν νέα δυναμική και ευκαιρίες στην αγορά. Το αντίθετο θα συμβεί εάν το χειμώνα ανακαλυφθεί η θεραπεία για τον κορονοιό, οπότε σύντομα θα επανέλθουμε στις τιμές προ κρίσης και θα δούμε ένα άμεσο rebound», συνέχισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στους επενδυτές, αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Τσουρούφλη, εν μέσω υγειονομικής κρίση αδυνατούν να υπολογίσουν μελλοντικά μισθώματα και αποδόσεις, με αποτέλεσμα να ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις, που συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές, ώστε να ενσωματώσουν το ρίσκο, που έχει η επένδυσή τους. Επίσης, παρατηρείται επαναδιαπραγμάτευση των deals, που είχαν συμφωνηθεί πριν από τον κορονοιό. «Και αυτό είναι λογικό σε ένα μεγάλο βαθμό, γιατί ένα εμπορικό ακίνητο μπορεί να είχε συμφωνηθεί σε μία συγκεκριμένη στιγμή, έχοντας ενσωματώσει στο τίμημα συγκεκριμένες ταμειακές ροές. Φυσικά, το σενάριο αυτό δεν μπορεί να ισχύει με τα σημερινά δεδομένα. Άρα, οι επενδυτές προχωρούν σε επαναδιαπραγμάτευση και εάν δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τον πωλητή ακυρώνουν τη συμφωνία», καταλήγει.