ΑρχικήΕπικαιρότητα«Κωλοτούμπα» στον νέο ποινικό κώδικα για μολότοφ, εγκληματικές οργανώσεις, βιασμούς

«Κωλοτούμπα» στον νέο ποινικό κώδικα για μολότοφ, εγκληματικές οργανώσεις, βιασμούς

Δημόσια κατακραυγή είχαν προκαλέσει οι επικείμενες αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Καλογήρου να ανακοινώνει χθες σημαντικές αλλαγές σε όσα αρχικά προτάθηκαν.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη για τις εγκληματικές οργανώσεις και τη διεύθυνση αυτών με τη Δίκη της Χρυσής Αυγής να είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης προβλέπονται ποινές έως και 15 έτη κάθειρξης και θα υπάρχει, επίσης, ρύθμιση για τη συγκρότηση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Όσον αφορά τις διατάξεις περί κατοχής εκρηκτικών οι οποίες αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα, εντέλει υπό προϋποθέσεις θα παραμείνουν ως κακούργημα. Το αντίστοιχο ισχύει και για μία σειρά αδικημάτων τα οποία ενώ θα γίνονταν πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη για μικρότερες ποινές.

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το βιασμό και είχαν βρεθεί στο στόχαστρο, σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει μήνυση, θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία εντός τριών μηνών κατά την οποία οι παθόντες θα δηλώνουν την επιθυμία τους για τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ