Για τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, προκαλώντας νεκρούς, αγνοούμενους και εκτεταμένες ζημιές, μίλησε στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό, με χαμηλό εστιακό βάθος, δύο παράγοντες που, σε συνδυασμό, εξηγούν το μέγεθος των καταστροφών σε τόσο μεγάλη έκταση.
Ισχυρή δόνηση και κατευθυντικότητα κυμάτων
Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, όχι μόνο λόγω της έντασης, αλλά και εξαιτίας της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων. Όπως εξήγησε, «το ρήγμα έχει διεύθυνση Βορράς–Νότος, και επειδή είναι οριζόντιας ολίσθησης, τα σεισμικά κύματα κατευθύνονται είτε προς τα βόρεια, προς την Κίνα, είτε προς τα νότια, προς την Ταϊλάνδη».
Τεκτονική σύγκρουση μεγάλων πλακών
Αναφερόμενος στο γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, σημείωσε ότι η περιοχή είναι «πανσπερμία τεκτονικών πλακών», με κυρίαρχες την Ευρασιατική και την Ινδική πλάκα, οι οποίες κινούνται οριζόντια κατά μήκος του ρήγματος. Αυτή η σύγκρουση, όπως εξήγησε, δημιουργεί μια τεράστια σεισμική δραστηριότητα, χαρακτηριστική για ολόκληρη την περιοχή από τον βορρά μέχρι τον νότο.
Εκτίμηση-σοκ: Έως και 100.000 νεκροί
Ο καθηγητής υπολόγισε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει τους 50.000 έως και 100.000, εκτίμηση που βασίζεται σε γεωδυναμικά κριτήρια, την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και τις συνθήκες της περιοχής. Όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα 30% για τόσο υψηλό απολογισμό, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη πληροφόρησης από τις αρχές της χώρας δεν επιτρέπει προς το παρόν την επιβεβαίωση των στοιχείων.
Ζημιές στη Μπανγκόκ και ο «συντονισμός» με ουρανοξύστες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ζημιές που καταγράφηκαν στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Όπως εξήγησε, τα σεισμικά κύματα μεγάλης περιόδου μπορούν να «συντονιστούν» με πολύ ψηλά κτίρια – 20, 40 ή και 60 ορόφων – προκαλώντας εντοπισμένες βλάβες στα ανώτερα επίπεδα. Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο συντονισμού, όπως το χαρακτήρισε, που εξηγεί τη σοβαρότητα των ζημιών στα υψηλά κτίρια.
Τι αναμένεται στη μετασεισμική ακολουθία
Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι για να μιλήσουμε για εκτόνωση, θα έπρεπε να υπάρξει μετασεισμός άνω των 7,2 Ρίχτερ. Όμως, όπως υποστήριξε, το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που προκάλεσε τον σεισμό κινείται προς τον βορρά και τον νότο, γεγονός που σημαίνει πως πιθανότατα θα υπάρξουν μεγάλοι σεισμοί προς την Κίνα, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.