ΑρχικήΕπικαιρότηταΛέκκας: «Μελετάμε τη στατικότητα των σχολείων στην Ελλάδα - Εξειδικευμένες ασκήσεις σεισμού...

Λέκκας: «Μελετάμε τη στατικότητα των σχολείων στην Ελλάδα – Εξειδικευμένες ασκήσεις σεισμού ανάλογα το κτίριο»

Με τις εικόνες καταστροφής να κυριαρχούν σε Τουρκία και Συρία και τους φόβους για μεγάλο αριθμό νεκρών να είναι ορατός, στην Ελλάδα μελετούν το φαινόμενο με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι απόψεις των σεισμολόγων διίστανται ως προς το αν θα επηρεάσει ο σεισμός στην Τουρκία τον Ελλαδικό  χώρο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για τα όσα βίωσε στην Τουρκία. Μιλώντας στο Μέγκα, εξήγησε γιατί οι σεισμολόγοι συλλέγουν δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες από καταρρεύσεις κτιρίων, πως τις αξιολογούν και γιατί τις μελετούν. «Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε τη αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Λέκκας για τα σχολείων στην Ελλάδα

Ειδικά για τη χώρα μας, ο κ. Λέκκας αναφερόμενος στη στατικότητα των σχολείων σημείωσε: «Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Στην Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας και σε κάθε σχολείο θα γίνουν εξειδικευμένες ασκήσεις σεισμού ενώ σημείωσε ότι αν κάποιο σχολείο κριθεί ακατάλληλο δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί», κατέληξε ο καθηγητής.

 

 

Στην Ελλάδα, ο μοναδικός σεισμός που έφτασε στα 8 Ρίχτερ ήταν ο σεισμός του 1926 στη Ρόδο, ο οποίος κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον Αρχάγγελο. Ο σεισμός ταρακούνησε το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Ανατολική Ιταλία. Κατέρρευσαν 3.200 σπίτια , 550 έπαθαν ολοσχερή καταστροφή. Οι νεκροί έφτασαν τους 12 και δεκάδες ήταν οι τραυματίες.

Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός στην Ελλάδα 7,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το 1903 στα Κύθηρα και ο τρίτος το 1905 στην Χαλκιδική με 7,5 Ρίχτερ.