Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης πέρασαν τη νύχτα σε πλατείες, πάρκα και αυτοκίνητα, φοβούμενοι νέες ισχυρές δονήσεις.
Μιλώντας την Πέμπτη στο MEGA, γνωστός σεισμολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την πιθανή επίδραση του σεισμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο – εκτός αν ακολουθήσει ισχυρότερη δόνηση.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως το ρήγμα του Μαρμαρά μπορεί να δώσει σεισμούς έως και 7 Ρίχτερ, ενώ επεσήμανε πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά.
«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, ενός από τα πιο ενεργά ρήγματα παγκοσμίως, μήκους 1.500 χιλιομέτρων. Καταλήγει στο Βόρειο Αιγαίο, περνώντας σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν καταγραφεί πάνω από 130 μετασεισμοί, με τους σεισμολόγους να παραμένουν επιφυλακτικοί. Παρότι το ενδεχόμενο να ήταν προσεισμός απομακρύνεται, το σενάριο για επόμενο ισχυρότερο σεισμό παραμένει ανοιχτό.
Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες:
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος και να ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Να εκδηλωθεί επόμενος, ισχυρότερος σεισμός, ακόμα και έως 7 Ρίχτερ.
Να σημειωθεί σειρά περίπου 30 σεισμών της τάξης των 6 Ρίχτερ, ώστε να εκτονωθεί προοδευτικά η σεισμική ενέργεια.
Ο καθηγητής σεισμολογίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη δραστηριότητα να προκαλέσει ζημιές σε ιστορικά κτήρια, όπως η Αγία Σοφία, αν η ένταση επιμείνει.