Λέσβος: Στους δρόμους οι μετανάστες – Αντιδράσεις και μπλόκα από τους κατοίκους

25 mins read

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στο ΚΥΤ της Μόριας έρχεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση στοχεύει στην εξασφάλιση προσωρινής στέγασης στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται κυριολεκτικά στους δρόμους: ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ κάποιοι μάλιστα, κοιμήθηκαν ακόμη και σε νεκροταφείο.
skai-nekrotafeio
Το κλίμα στο νησί, που έχει κηρυχθεί από χθες και για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι έκρυθμο, ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά, κάτοικοι και μετανάστες θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: να κλείσει η Μόρια και οι «ένοικοι» της να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.
Από χθες έχει δημιουργηθεί μια άτυπη «νεκρή ζώνη» στη διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης έως τη Μόρια με δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν κλείσει το δρόμο από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ έως τον κόμβο της Παναγιούδας προς τη Μόρια. Στόχος είναι να μην φτάσουν στην πόλη μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και να διευκολυνθούν παράλληλα τα συνεργεία του στρατού ώστε να στήσουν σκηνές σε δύο παλιά στρατόπεδα. Το πρώτο παλιό στρατόπεδο που επελέγη για να στεγασθούν προσωρινά σε σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτό στη Λεμονού (κοντά στον Καρά Τεπέ) και της Λάρσου, στον παλιό δήμο Ευεργέτουλα (από Μόρια προς Καλλονή). Παράλληλα νωρίς το πρωί κατέπλευσε στο Σίγρι το πλοίο Blue Star Chios προκειμένου να φιλοξενήσει περί τους 1.000 μετανάστες. Ωστόσο, η επιλογή να πάει το πλοίο στο Σίγρι προκαλεί αντιδράσεις και στη συγκεκριμένη περιοχή.
moria-kosmos-dromos__3_
Ήδη, πάντως, κάτοικοι του νησιού ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα» του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη να εμποδίσουν τα συνεργεία τόσο να στήσουν σκηνές στα στρατόπεδα, όσο και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο ΚΥΤ Μόριας, στο στρατόπεδο Παραδέλλη.
Μάλιστα, νωρίς σήμερα το πρωί, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να απαντήσει στο ήδη διαμορφούμενο κλίμα έντασης, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου
«Η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.
Όμως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.
Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Στη Μόρια ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Σήμερα το απόγευμα στη Μόρια θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, σε ανάρτησή της στο Τwitter, ανακοίνωσε χρηματοδότηση για τη μεταφορά και διανομή στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.
Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».
Μετά τη φωτιά της Τρίτης, η οποία έκαψε μεγάλο μέρος του κέντρου μεταναστών, χθες ξέσπασε και δεύτερη, ενώ οι αρμόδιες αρχές θεωρούν δεδομένο ότι η πυρκαγιά προέκυψε από εμπρησμό, αν και επίσημα αναμένουν το πόρισμα της σχετικής έρευνας. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλείοντας και την περίπτωση έμμεσης εμπλοκής ξένων υπηρεσιών.
 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα