Λιγνάδης: Καταιγιστικές εξελίξεις -Σοκαριστικές μαρτυρίες που τον καίνε

68 mins read

Oι έρευνες για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος τελεί υπό κράτηση με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, που παρέμεινε για τρίτο βράδυ κρατούμενος στη ΓΑΔΑ, αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη για την υπόθεση η οποία έχει ταράξει τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.
Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου ετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχοντας προσλάβει νέο δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια, οι καταγγελίες συνεχίζουν να πληθαίνουν εναντίον του, καθώς αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν καταστάσεις θέλουν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αρνείται τα πάντα ο Λιγνάδης -Ο διάλογος με την ανακρίτρια
Ο Δημήτρης Λιγνάδης όλο αυτό το διάστημα επιμένει στη θέση του τονίζοντας πως είναι αθώος και δεν έχει σχέση με όσα του προσάπτουν. Μάλιστα, φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι δεν έχει να κρύψει κάτι και πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.
Σύμφωνα με το Open, ο διάλογος που είχε με την ανακρίτρια όταν οδηγήθηκε ενώπιόν της την Κυριακή ήταν ο εξής:
Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη, υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην Εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;
Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις…
Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές, κύριε Λιγνάδη…
Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των Αρχών. Γι’ αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…
Τραγουδιστής κατέθεσε για τον Λιγνάδη
Εν τω μεταξύ, μία ακόμη μαρτυρία για την υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια. Είναι αυτή ενός γνωστού τραγουδιστή ο οποίος πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία, δίνοντας στοιχεία για την υπόθεση. Ο ίδιος δεν έχει πέσει θύμα του σκηνοθέτη, ωστόσο φέρεται να γνωρίζει στοιχεία για την προσωπικότητα του κατηγορουμένου. Ο τραγουδιστής εξετάστηκε ως μάρτυρας και φέρεται να σκιαγράφησε το προφίλ και την έκνομη δράση που αποδίδεται στον Δ. Λιγνάδη.
Ο Λιγνάδης βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις καταγγελίες βιασμών: Ενός 23χρονου που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα που έχει παραγραφεί.
Έρευνες για τυχόν εμπλοκή δομών ανηλίκων στην υπόθεση Λιγνάδη
Ο Λιγνάδης, σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να φιλοξενούσε τακτικά ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων προσφυγόπουλα, όπως αναφέρουν και γείτονές του, με την αιτιολογία ότι είχε δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.
Στο πλαίσιο των καταγγελιών, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έκανε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας διερευνάται η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων. Η Εισαγγελία παρενέβη μετά το υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, πολλά προσφυγόπουλα φέρεται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.
Το υπόμνημα της κ. Αγαπηδάκη
«Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σε βάρος ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων που φέρονται να βρίσκονταν υπό την προστασία μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η Πολιτεία έχει την ηθική και νομική υποχρέωση για κάθε ανήλικο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια να διασφαλίζει την υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση να λαμβάνει κάθε μέτρο για την πρόληψη περιστατικών βίας σε βάρος των παιδιών και την αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση υποψίας ή αποκάλυψης περιστατικών κακοποίησης ή παραμέλησης. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι εξ ορισμού μια εξαιρετικά ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς έχουν επιβιώσει από απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και αντιξοότητες μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας και βρίσκονται εδώ χωρίς την παρουσία κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, υπεύθυνο για την φροντίδα τους. Συνεπώς, η Πολιτεία λειτουργεί, εν τοις πράγμασι, in loco parentis.
Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι βάσει του ΠΔ 18/2020 (Α’ 34) και του ν. 4636/2019 (Α’ 169) η αρμόδια εθνική αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ευθύνη όλων μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να διασφαλίζουμε το βέλτιστο συμφέρον και τα δικαιώματα τους.
 Λαμβάνοντας γνώση του ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου του τηλεοπτικού σταθμού ”Mega” που παρουσιάστηκε στις 19.2.2021 και αναπαρήχθη έκτοτε σε ποικίλες ηλεκτρονικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με την συμμετοχή κοινωνικού λειτουργού εργαζόμενου σε μη κυβερνητική οργάνωση σε αξιόποινες πράξεις προς εξυπηρέτηση αποτρόπαιων πράξεων προσώπου του καλλιτεχνικού χώρου, και έχοντας υπόψη την από υπ’ αριθμ. 8 και αρ. πρωτ. 2835/08.04.2021 Εγκύκλιο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, ως Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του συνόλου των μελών της Κυβέρνησης σημειώνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για:
Την άμεση, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση των υποθέσεων -ακόμη και όσων τυχόν έχουν παραγραφεί λόγω ιδίως πλημμεληματικής συμπεριφοράς των δραστών- που σχετίζονται με ασυνόδευτους ανηλίκους και αφορούν τις προαναφερθείσες συμπεριφορές.
Την επιτάχυνση των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασιών όταν διαπιστώνονται τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία τέλεσης των αδικημάτων.
Τη λήψη μέτρων προστασίας για τα πρόσωπα, και ιδίως για τα παιδιά, που προβαίνουν σε καταγγελίες για τα ανωτέρω αδικήματα.
Οι Υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή Σας σε κάθε ενέργεια της αρμοδιότητάς Σας προκειμένου να σας παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο, το οποίο κρίνετε απαραίτητο, όπως και η ίδια βρίσκομαι στη διάθεσή σας για την περίπτωση που κρίνετε ως απαραίτητη προσωπική μου κατάθεση για οποιαδήποτε υπόθεση και σε οποιαδήποτε στάδιο.
Είναι υποχρέωση όλων μας να παρέχουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εγγενή αξιοπρέπεια όλων των παιδιών στη χώρα μας και να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά στις περιπτώσεις που τα δικαιώματά τους και η ακεραιότητά τους κινδυνεύουν ή υπονομεύονται. Οφείλουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τα παιδιά όπου τέτοια φαινόμενα τιμωρούνται και αποτρέπονται, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και παρέχοντας κατάλληλη υποστήριξη.
Προσκομίζονται σχετικά αντίγραφα δημοσιευμάτων.
Μετά τιμής,
Η Ειδική Γραμματέας
Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Ειρήνη Αγαπηδάκη».
Ο Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση Λιγνάδη -Τι του είπε ο κατηγορούμενος
Εν τω μεταξύ, ο Δ. Λιγνάδης άλλαξε και δικηγόρο υπεράσπισης καθώς ο Ν. Γεωργουλέας αποσύρθηκε από την υπόθεση. Ο Αλέξης Κούγιας είναι αυτός που κλήθηκε να αναλάβει την υπόθεση, με τον γνωστό δικηγόρο ωστόσο να δηλώνει πως σε περίπτωση που δεν πειστεί για την αθωότητά του, δεν θα τον υπερασπιστεί.
«Τον επισκέφτηκα και είδα έναν δυστυχισμένο και συγκλονισμένο άνθρωπο. Δήλωσε απόλυτα αθώος για όλα», ανέφερε στο Mega ο Κούγιας.
Ο γνωστός δικηγόρος χαρακτήρισε επίσης «αναξιόπιστη» την κατάθεση της 40χρονης που γνώριζε πράγματα καθώς μπαινόβγαινε στο σπίτι του Λιγνάδη, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτό που πείραξε περισσότερο τον κατηγορούμενο ήταν τα όσα είπε η Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου.
«Η μεγαλύτερη στεναχώρια του ήταν αυτά που είπε η κυρία Μενδώνη για αυτόν, και όχι οι δεκάδες καταγγελίες που εκκρεμούν εναντίον του», ανέφερε ο δικηγόρος.
Εκτός του Κούγια, τον Λιγνάδη επισκέφτηκαν επίσης ο αδερφός του και μία ξαδέρφη του, ενώ παρέλαβε στα χέρια του και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του και με την οποία κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Ο σκηνοθέτης δεν έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους, ενώ μόνιμα έξω από το κελί του βρίσκεται αστυνομικός, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει την κατάστασή του.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών ηθοποιός που συνδέεται με τον Λιγνάδη
Παράλληλα με την υπόθεση Λιγνάδη, από τις διωκτικές αρχές «τρέχει» και η έρευνα για μία άλλη υπόθεση βιασμού, που ως θύτης φέρεται γνωστός ηθοποιός. Η μήνυση είχε υποβληθεί πριν από λίγες ημέρες από τον Δημήτρη Άνθη, ο οποίος καταγγέλλει ότι βιάστηκε το 2006 σε ηλικία 22 ετών από συνομήλικό του ηθοποιό. Για τον συγκεκριμένο ηθοποιό, ο οποίος σήμερα είναι 37 ετών, έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι βρισκόταν στο περιβάλλον Λιγνάδη, όντας μαθητής του, και ότι ήταν παρών στον βιασμό που έχει καταγγείλει ότι υπέστη ο Νίκος Σ. από τον σκηνοθέτη.
Ο ηθοποιός, ο οποίος κατονομάστηκε και στην πρώτη καταγγελία του Ν.Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, φαίνεται πως θα κληθεί να καταθέσει για ξεχωριστή υπόθεση βιασμού σε βάρος του Δημήτρη Άνθη.
Ο εισαγγελέας απέστειλε παραγγελία στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Δημήτρη Άνθη για όσα υποστηρίζει πως έλαβαν χώρα στο σπίτι του εν λόγω ηθοποιού πριν από 15 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αυτή αναμένεται να επιστρέψει αμέσως στην Εισαγγελία, καθώς η προανάκριση βαίνει προς ολοκλήρωση. Στη συνέχεια, η Εισαγγελία, σταθμίζοντας το αποδεικτικό υλικό που θα έχει συγκεντρώσει, θα λάβει τις αποφάσεις της. Ο άνδρας, που σήμερα δεν ασχολείται με τον χώρο της υποκριτικής, κατήγγειλε πως βιάστηκε από άλλον ηθοποιό, μαθητή και συμπρωταγωνιστή του Λιγνάδη, σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

Facebook Comments