ΑρχικήΕπικαιρότηταΛίμνη λάσπης χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου- Εικόνες δορυφόρου αποτυπώνουν το απίστευτο πριν...

Λίμνη λάσπης χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου- Εικόνες δορυφόρου αποτυπώνουν το απίστευτο πριν και μετά

Η Θεσσαλία έχει πνιγεί στη λάσπη, σε σημείο που σπίτια και εκτάσεις έχουν εξαφανιστεί, από την αρχή της κακοκαιρίας.

Ο έως τώρα απολογισμός είναι 11 νεκροί και 6 αγνοούμενοι, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των ζώων που έχουν πνιγεί. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι που έχουν πληγεί, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και καλλιέργειες να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Οι κάτοικοι του Βόλου, Πηλίου, Τρικάλων και Καρδίτσας μετρούν τις πληγές τους καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί με τους πρώτους υπολογισμούς θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ ευρώ, ενώ η Λάρισα παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού.

Ήδη σημαντικός αριθμός περιοχών στα προάστια Λάρισας έχει δει τα νερά του ποταμού να μπαίνουν στα υπόγεια και ισόγεια σπίτια. Από την άλλη, ο  θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί πλέον σε μία τεράστια λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν εξαφανίσει ολόκληρες κοινότητες και  καλλιεργήσιμα εδάφη.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής, που έφερε κατά την επέλασή της η κακοκαιρία «Daniel», στους οικισμούς του Παλαμά, της Μεταμόρφωσης, της Αγίας Τριάδας, του χωριού Κοσκινά και σε μια σειρά από οικισμούς και χωριά στον Νομό Καρδίτσας.

Πώς ήταν ο  θεσσαλικός κάμπος και οι οικισμοί πριν το «χτύπημα» του Daniel και πώς αυτός αναδιαμόρφωσε τον χάρτη της Θεσσαλίας πιάνοντας  απροετοίμαστους τους κατοίκους.

Δείτε το πριν και το μετά:

karditsa
Παλαμάς Καρδίτσας πριν και μετά

 

kampos
Ο κάμπος της Θεσσαλίας πριν και μετά την καταστροφή

 

agia-triada
Το πριν και το μετά της Αγίας Τριάδας Καρδίτσας

 

koskinas
Ο Κοσκινάς στη Θεσσαλία πριν και μετά

 

karditsa
Παλαμάς Καρδίτσας πριν και μετά

Πέντε ποτάμια φούσκωσαν, «συναντήθηκαν» και άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 750.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα τόσο για την επιβίωση των αγροτών, όσο και για την επάρκεια τροφίμων.

ΧΑΡΤΗΣ-2-1-1024x576

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από τους Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό.
Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.