ΑρχικήΕπικαιρότηταΛινού: «Εγκληματικό το πώς πάνε να ανοίξουν τα σχολεία»

Λινού: «Εγκληματικό το πώς πάνε να ανοίξουν τα σχολεία»

Για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία δίχως προετοιμασία και αυτό «είναι τρομερό», ενώ από την πλευρά της προτείνει τρία μέτρα ιδιαίτερης σημασίας.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη σύνεση και προσπάθεια. Δεν χρειαζόμαστε 1 εκατ. εμβολιασμούς, αλλά 1 εκατ. εμβολιασμένους, που σημαίνει 2 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι τεράστια η δυσκολία» για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας, είπε η κα Λινού.

«Τουλάχιστον, μέχρι τότε ας πάρει η Πολιτεία και οι πολίτες μέτρα προστασίας. Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία -ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, που τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες- χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών. Χωρίς να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να φοράνε τη μάσκα. Χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους για έστω και έναν χώρο σε κάθε δήμο, να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό».

 

«Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο», συνέχισε η κα Λινού, «είναι ότι 1) έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό κορωνοϊό και 2) μπορεί να πήγαν σχετικά καλά τα πράγματα με τα μικρά παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά παραπάνω από τη μισή τα σχολεία ήταν κλειστά. Δεν πήγαιναν τα παιδιά σχολείο για να κολλήσουν».

«Είναι τρομερό να μην παίρνουμε μέτρα. Και το ίδιο ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ίδιο στους χώρους εργασίας. Πρέπει να ξανατεθεί το θέμα της τηλεργασίας», προσέθεσε.

Καπραβέλος: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

«Μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε. Δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος προχωρά πιο γρήγορα. Βλέπουμε βαριά περιστατικά», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ και συντονιστής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος και συνέχισε: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας με την επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών ΜΕΘ, αλλά αυτό θα είναι εις βάρος άλλων περιστατικών που δεν έχουν σχέση με κορωνοϊό».