Λινού στο Daily post: «Φοβάμαι μεγάλη κρίση αν δεν ληφθούν πολύ περισσότερα μέτρα- Όχι περιορισμούς στους 65+»

64 mins read

Σε μία συνέντευξη-ποταμό, η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, εξηγεί με επιχειρήματα γιατί είναι ανέφικτα τα μέτρα περί περιορισμού των ηλικιωμένων και θα ξεσηκώσουν αντιδράσεις, αναφερόμενη μάλιστα στο παράδειγμα της ηλικίας των μελών της Ακαδημίας Αθηνών. 
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι κίνημα κατά της μάσκας υπήρχε και την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918, ενώ προειδοποιεί ότι εντός εβδομάδων μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλη κρίση, αν δεν ληφθούν άμεσα πολύ περισσότερα μέτρα.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τάκη

Η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και πολλές μέρες. Αρκούν τα μέτρα που ελήφθησαν για να μειωθούν τα κρούσματα; Χρειάζονται κι άλλα κι αν ναι ποια; Και κατά πόσο θεωρείται ένα lockdown στην Αττική αναπόφευκτο;
Όντως τα κρούσματα στην Αττική είναι πολλά και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία διότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα ,τα οποία οδηγούν σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και σε πολλές περιπτώσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας η οποία θεραπεία συνοδεύεται από διασωλήνωση. Η πολιτεία συνεχίζει να παίρνει μέτρα,με την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα μειωθούν, η καμπύλη θα επιπεδοθεί και θα υπάρξει σοβαρός έλεγχος στον κίνδυνο από κορωνοϊό. Τα μέτρα όντως μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς όμως κατά την άποψή μου να είναι επαρκή για την εξαφάνιση του ιού από τη χώρα. Ελπίζω ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες θα πάρουν επιπλέον μέτρα και ότι ένα lockdown θα αποφευχθεί. Μεταξύ των επιπλέον μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα κι αν δεν το επιβάλλει η πολιτεία είναι η καθολική χρήση της μάσκας , η αύξηση του ποσοστού εργασίας εξ αποστάσεως , και η ενεργοποίηση του πληθυσμού σε μια συνεχή προσπάθεια μείωσης των κοινωνικών επαφών είτε με την επιλογή της κοινωνικής κάψουλας είτε με την επιλογή της υποστηρικτικής κάψουλας.Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί ευρέως η παρουσία στο ύπαιθρο ,για ορισμένες διαδικασίες εκπαίδευσης, ή ακόμα και εργασία και αναψυχή.Με τον τρόπο αυτό το lockdown δεν θα καταστεί αναπόφευκτο.
Είμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο από πλευράς ΜΕΘ που αφορούν τον covid  και πίεσης του συστήματος. Πόσο φοβάστε  για κατάρρευση του όταν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα προστεθεί και η γρίπη και τι πρέπει να γίνει για να μη συμβεί αυτό;
Σχετικά με τα περιστατικά που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συχνά θα απαιτήσουν διασωλήνωση, όντως η εικόνα είναι ανησυχητική και η ταυτόχρονη παρουσία κρουσμάτων γρίπης θα αυξήσει την πίεση στο έθνικό σύστημα υγείας. Ελπίζω ότι με την ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσης των περιστατικών και την αύξηση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας ως προς τον αριθμό διαθέσιμων κλινών, η χώρα μας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ,όσο πιο έντονα μπορώ ,ότι σήμερα η λύση δεν βρίσκεται στην βελτίωση των δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών στους νοσούντες, αλλά στην ενεργή συνεχή και συνεπή προσπάθεια πρόληψης δηλαδή  της μείωσης της διασποράς του ιού που συνεπάγεται και μείωση των όλων κρουσμάτων , και βεβαίως μείωση των κρουσμάτων που θα απαιτήσουν νοσηλεία.
Σε σχέση με την συμπεριφορά των πολιτών στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπάρχει τώρα μια εμφανής διαφοροποίηση με έντονα σημάδια απειθαρχίας η δυσπιστίας στην εφαρμογή των μέτρων. Από πού προέρχονται αυτές οι συμπεριφορές και ποιες δράσεις ή πολιτικές αποφάσεις τις προκάλεσαν;
Η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών στην διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της ελληνικής της Ελλάδας. Παρόμοια συμπεριφορά βλέπουμε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και πιθανόν σε εκείνες που δεν είχαν πληγεί έντονα στη διάρκεια του πρώτου κύματος. Αυτό είχε παρατηρηθεί ακόμα και στην επιδημία γρίπης που ονομάστηκε ισπανική γρίπη, το 1918. Χρειάζεται έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια, η οποία θα ευαισθητοποιεί και ταυτόχρονα θα εμπνέει τους πολίτες σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του ιού και ταυτόχρονα καταπολέμησης πιθανών εκδηλώσεων ρατσισμού κατά των ασθενών γενικώς, αλλά και ειδικότερα εναντίον ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού που λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους πλήττονται περισσότερο από τον ιό. Ιδιαίτερα σήμερα χρειάζεται επικέντρωση στις μεθόδους επικοινωνίας και στα μηνύματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη κοινωνική συνοχή η οποία θα συνοδευθεί από ενθουσιασμό για την καταπολέμηση του προβλήματος με σύνεση και υπομονή. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η επικοινωνία ,η ιχνηλάτηση, και η ρύθμιση μεταναστευτικών προβλημάτων γινόταν από ομάδες κοινωνιολόγων ή κοινωνικών λειτουργών ,ψυχολόγων και διαμεσολαβητών και η αστυνόμευση για την εφαρμογή των μέτρων γινόταν όσο το δυνατόν πιο διακριτική.Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε ίσως να καμφθεί τόσο ο ρατσισμός όσο και η αντίδραση ορισμένων ομάδων στην εφαρμογή των μέτρων και κυρίως στη χρήση της μάσκας.
Σας βρίσκει σύμφωνη η συζήτηση που γίνεται για να επιβληθούν μόνο στους ηλικιωμένους περιοριστικά μέτρα, ακόμη και με επιστροφή των περίφημων SMS;
Προσωπικά πιστεύω ότι η εφαρμογή ειδικών μέτρων για ηλικιακές υποομάδες του πληθυσμού, είναι ουσιαστικά ανέφικτη και δεν είναι δυνατόν να αποδώσει. Η ευαλωτότητα ενός ατόμου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικία του, αλλά κυρίως από την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του και την δυνατότητα του να παραμείνει ενεργό στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Άλλωστε η αστυνόμευση της κοινωνικότητας ενός ατόμου με βάση την ηλικία του, θα προκαλέσει τεράστια αντίδραση και βεβαίως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη .Η ηλικία θα πρέπει να τεκμηριώνεται με επίδειξη ταυτότητας ή άλλου εγγράφου που την τεκμηριώνει . Κάτι τέτοιο, φοβάμαι ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις,που δυνητικά μπορούν να μετατραπούν και σε κινήματα δεδομένου ότι πολλοί από τους πνευματικούς ηγέτες ,της χώρας συχνά στον τομέα των επιστημών των γραμμάτων και του πολιτισμού (με κύριο παράδειγμα τα μέλη της ακαδημίας Αθηνών) καθώς και πολιτικοί και μέλη της διανόησης, ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τέλος η στέρηση της κοινωνίας από την ενεργή, αλλά συνετή παρουσία τους, μάλλον θα βλάψει παρά θα ωφελήσει στο θέμα της πανδημίας .
Από την μέχρι τώρα συμπεριφορά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες, εκτιμάτε ότι θα αποτελέσουν τα σχολεία εστίες μόλυνσης και κατά συνέπεια τα περισσότερα θα κλείσουν ή όχι;
Νομίζω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα σχολεία και ποιος θα είναι ο ρόλος τους στην εξέλιξη της επιδημίας. Νομίζω αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των θεμάτων της ασφάλειας των παιδιών ,των οικογενειών τους ,των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στα σχολεία. Το να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία είναι είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ψυχική ,σωματική ,και πνευματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών όσο και για την ισορροπία των οικογενειών και της κοινωνίας ευρύτερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επεκταθούν τα μέτρα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας από το νηπιαγωγείο μέχρι την μεταπτυχιακή φοίτηση έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ η ανάγκη διακοπής της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Σας βρίσκει σύμφωνη η απόφαση  του Αρείου Πάγου για αυτόφωρη διαδικασία σε όσους αρνούνται να φορέσουν μάσκα και σε όσους διαδίδουν το κίνημα κατά της μάσκας;
Η πάγια άποψή μου είναι ότι η αστυνόμευση τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί σε αποτελέσματα, κυρίως σε περίπτωση ανάγκης μαζικής αλλαγής συμπεριφοράς .Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι ιστορικά υπήρξε η ανάγκη στη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης το 1918 , να τεθεί το κίνημα εκείνης της εποχής κατά της μάσκας, εκτός νόμου και ακόμα και να φυλακιστούν μέλη του κινήματος . Πιστεύω προσωπικά, ότι η χρήση της πειθούς και νόμιμων μεθόδων επικοινωνίας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κατά την άποψή σας πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους;
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και με την αδιαμφισβήτητη ανάγκη να διακοπεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού πιστεύω ότι η καθολική χρήση της μάσκας είναι εντελώς απαραίτητη. Άλλωστε υπάρχουν σοβαρές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η γενικευμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε δραματική μείωση των κρουσμάτων της νόσου.
Πότε εκτιμάτε ότι θα βρεθούμε στη δίνη του δεύτερου κύματος και πόσο πιο ισχυρό θα είναι από το πρώτο;
Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σύντομα, ίσως σε διάστημα εβδομάδων , σε μεγάλη κρίση αν δε ληφθούν άμεσα πολύ περισσότερα μέτρα και δεν διευκολυνθεί η εφαρμογή τους. .Πιθανόν να αντιμετωπίσουμε δραματικές συνέπειες και για το σύστημα υγείας της χώρας αλλά και ευρύτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξουν κίνητρα που θα διευκολύνουν την καθολική τηλεργασία, την κατ’οίκον (delivery) διανομή γευμάτων και άλλων προϊόντων,την έγκαιρη ενημέρωση λειτουργών υγείας σε περίπτωση κρούσματος κυρίως από τις ομάδες του πληθυσμού που εργάζονται με φυσική παρουσία και ημερομίσθιο και από τους μετανάστες και πρόσφυγες που πιθανόν λόγω φόβου να αποφύγουν να ενημερώσουν . Παράλληλα κίνητρα πρέπει να υπάρξουν ,εάν βεβαίως δεν λυθεί το πρόβλημα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς ,τα οποία θα ενθαρρύνουν τη χρήση ταξί και ιδιωτικών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις στους χώρους εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα