ΑρχικήΕπικαιρότηταΛινού - Τζανάκης κατά της χαλάρωσης των μέτρων: «Έχουμε διπλάσια υπερβάλλουσα θνησιμότητα...

Λινού – Τζανάκης κατά της χαλάρωσης των μέτρων: «Έχουμε διπλάσια υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε σχέση με πέρυσι»

Kατά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία τάχθηκαν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Ant1.

Βασικό επιχείρημα των επιστημόνων είναι ότι έχουμε διπλάσια υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή την περίοδο, όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Λινού, δεν είναι σαφής η πορεία της πανδημίας, «ενδέχεται να πηγαίνουμε προς το τέλος της πανδημίας, ενδέχεται και να είμαστε πριν από νέα έξαρση λόγω και της Όμικρον 2. Η Όμικρον 2 υφίσταται, υπάρχει, έχει προκαλέσει έξαρση σε ορισμένες χώρες. Πιθανώς ακόμη και στην Ινδία. Ξέρουμε για την Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες. Και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί».

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η χαλάρωση μέτρων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», ανέφερε η κα Λινού.

«Είμαστε σε μια περίοδο που καθημερινά έχουμε αύξηση, του μέσου αριθμού ημερήσιων θανάτων κατά 30% σε σχέση με πριν την πανδημία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε αύξηση θανάτων 15% λόγω covid. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την μετάδοση. Η ζωντανή μουσική έχει αποδειχθεί, ίσως πικρά και στη χώρα μας, ότι “μεταδίδει” τον κορωνοϊό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλα μέσα διευκόλυνσης. Καταλαβαίνω ότι με την μουσική δημιουργείται μια καλύτερη ψυχολογική αίσθηση, για τους ανθρώπους που την απολαμβάνουν. Αλλά υπάρχουν ίσως άλλοι τρόποι να καταπολεμήσουμε την γενική ψυχολογική πίεση που βιώνουμε όλοι».

«Εγώ θα περίμενα τουλάχιστον 1,5 εβδομάδα, να δούμε αν θα υπάρξει θετική επίδραση από την κακοκαιρία, αν θα έχουμε πραγματική μείωση κρουσμάτων. Ακόμη και χτες που είχαμε 20.000 κρούσματα περίπου, ο δείκτης θετικότητας ήταν λίγο πάνω από 8%, σχεδόν 8,5%. Πρέπει να θυμηθούμε ότι παραμονές Πάσχα του 2021 μιλάγαμε για το αν πρέπει να ανοίξουμε ή όχι, με δείκτη θετικότητας κοντά στο 4%».

Ο κ. Τζανάκης από την πλευρά του είπε ότι το mini lockdown που επέβαλε η κακοκαιρία «Ελπίδα» ειδικά στην Αττική, «θα έχει μια επίδραση σε αυτό το πανδημικό κύμα, υπό όρους. Αλλά μην ξεχνάτε ότι μπορεί να μειώθηκαν οι κοινωνικές επαφές συνολικά, αλλά αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή επαφή δεν γνωρίζουμε ακριβώς αυτή την επίδραση. Από πλευράς κρουσμάτων αντιλαμβανόμαστε την “κορυφή του παγόβουνου”, πάρα πολύς κόσμος ασυμπτωματικός ή ολιγοσυμπτωματικός δεν αποκαλύπτεται. Μην νομίζουμε ότι είναι 18.000-20.000 τα ημερήσια κρούσματα, πιθανώς είναι 40.000-50.000, που κυκλοφορούν και διασπείρουν τη νόσο, γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνουμε τα ατομικά μέσα προστασίας και να θεωρούμε τον εαυτό μας ότι έχει μολυνθεί».