460 νέα κρούσματα – Τα 207 στην Αττική – Παράταση μέτρων

31 mins read

Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσαν για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά τη σημερινή ανακοίνωση για 460 νέα κρούσματα, 207 εκ των οποίων στην Ατιική.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα εργοστάσιο γίνεται εστία κορωνοϊού, με κρούσματα να εντοπίζονται σε δεκάδες εργαζομένους. Μετά το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά που προκάλεσε ανησυχίες στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα δεύτερο εργοστάσιο κονσερβοποιίας, στη Σκύδρα αυτή τη φορά, μπήκε στο επίκεντρο, καθώς σε αυτό εντοπίστηκαν 114 κρούσματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης ενημέρωσε πως 142 μολύνσεις συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ από αυτές 115 εντοπίζονται σε εργοστάσιο. Ο καθηγητής σημείωσε πως 207 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τα 34 εκατ., εκ των οποίων 6 εκατ. μολύνσεις αφορούν στην Ευρώπη. Ο καθηγητής τόνισε πως καθημερινά, διαπιστώνονται 250.000 με 30.000 νέα κρούσματα, αλλά και 4.000 με 5000 θάνατοι.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η επιδημία εμφανίζει ανοδικές τάσεις στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους διασωληνωμένους αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. Η δυναμική της επιδημίας του κορωνοϊού είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην περιφέρεια Αττικής.

Ο καθηγητής τόνισε πως η αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων από τον κορωνοϊό γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις. Ωστόσο, διαπιστώνει πως το σενάριο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η θερμοκρασία πέφτει και η δραστηριότητα μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους. Όπως είπε, οι κλειστοί χώροι και η αυξημένη θερμοκρασία σε αυτούς καθιστά τη μετάδοση του ιού ως και 10 φορές πιο υψηλή. Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως κάτι τέτοιο αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτώβρη.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως δύο παράγοντες παραμένουν αστάθμητοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώτος αφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και ο δεύτερος στο γεγονός πως η μετάδοση μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Μια τέτοια υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καθηγητής επανέλαβε πως πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και να ακολουθούμε τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του ιού.

Αναφέρθηκε σε πρώιμες μελέτες μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς κορωνοϊού. Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό χρειάζεται ένα διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό να τον εντοπίσει και να φτιάξει τα κατάλληλα αντισώματα.

Οι επιστήμονες λοιπόν παρέχουν ενδοφλέβια τεχνητά παρασκευασμένα αντισώματα στους ασθενείς. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έδειξε να επισπεύδει την κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Παράταση των μέτρων ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

O αρμόδιος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ανακοίνωσε την παράταση μέτρων.

«Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός», επεσήμανε. «Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται».

«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», σημείωσεκαι επανέλαβε το… καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες.

460 νέα κρούσματα και 85 διασωληνωμένοι – 5 νέοι θάνατοι

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα