ΑρχικήΕπικαιρότηταΣοκ με 41 νεκρούς, 1.490 νέα κρούσματα και 239 διασωληνωμένους

Σοκ με 41 νεκρούς, 1.490 νέα κρούσματα και 239 διασωληνωμένους

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη ενώ συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Λένα Παπαευαγγέλου.

Η Λένα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας εντοπίστηκαν 1.490 κρούσματα κορωνοϊού ενώ σημειώθηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 41 νεκρούς μέσα σε μια ημέρα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 239 ενώ στην Αθήνα εντοπίστηκαν 390 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 412.

Η κα Παπαευαγγέλου εξέφρασε την ανησυχία των ειδικών από τη μεγάλη έξοδο από την Αττική που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πριν την επιβολή του lockdown.

Όπως επισήμανε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής και κάλεσε όσους ταξίδεψαν προς την περιφέρεια να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στα καλά νέα της ημέρας για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις». Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.

«Ισχυρότατη αποτελεσματικότητα δείχνει το εμβόλιο της pfizer ενάντια στον κορονοϊό. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες. Κάθε ημέρα καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι από τον ιό. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την έναρξή της. Εθνικά lockdown έχουν κηρυχθεί σε Γαλλία, Βρετανία, αντίστοιχα μέτρα σε Ισπανία, Βέλγιο Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και άλλες χώρες. Βλέποντας όλα αυτά, η ανακοίνωση του εμβολίου μας δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή και σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σοκ με 41 νεκρούς και 1.490 νέα κρούσματα σήμερα

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1914 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

228 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 57 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. 316 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.