Live: O πρωθυπουργός στο Συνέδριο «ygeiamou 2023 – Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο»

14 mins read

Στο συνέδριο ygeiamou: Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι ήδη υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την εκπαίδευση των γιατρών, τη ροή των ασθενών, για υποδομές νοσοκομείων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μπορούμε να βελτιώσουμε και τα υφιστάμενα κτήρια, ενδεχομένως με δωρεές από ιδιώτες. Νομίζω πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ράντζων, δείχνει τη φιλοσοφία μας. Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τις βασικές υποδομές. Υπάρχουν πόροι ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλες προκλήσεις, διότι ο πληθυσμός της χώρας μας εκ των πραγμάτων γερνάει. Άνοια, Αλτσχάιμερ, με νοσήματα που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα. Ίσως όμως να έχουμε περισσότερα «κλασικά» κρεβάτια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Έχουμε ζητήσει μια λελογισμένη αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα ζητηθεί αυτό εντός του 2023.

Θα πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί. Αν υπάρχουν π.χ. κτήρια στο κέντρο της Αθήνας που μπορούν να μετασκευαστούν σε δομές υγείας, θα ήμουν πολύ θετικός να συζητήσω τέτοιες ιδέες. Θα ήθελα να δω ένα εμβληματικό τέτοιο έργο. Πολλά νοσοκομεία, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, έχουν αναπτυχθεί άναρχα. Χρειάζεται η παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση.

Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας».

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα