ΑρχικήΕπικαιρότηταΛοιμοξιολόγος του ΕΟΔΥ: «Το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό...

Λοιμοξιολόγος του ΕΟΔΥ: «Το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό φέτος»

Η λοιμοξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου, τόνισε ότι «το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό φέτος, καθώς δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν».

Σημειώνεται ότι η δήλωση της έρχεται την ώρα που οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης αυξάνονται στην Ελλάδα, ωστόσο η λοιμοξιολόγος του ΕΟΔΥ έσπευσε να  σημειώσει ότι αυτό «μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει».

Η κ. Μαλέτζου , μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» επισήμανε ότι «προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα».

Όμως, έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου», ενώ πρόσθεσε πως τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια.

Στους 38 οι νεκροί

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίοι αποδίδονται σε επιπλοκές της γρίπης, βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ.

Κατά τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι. Πρόκειται για την εβδομάδα κατά την οποία καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης τη φετινή χρονιά.

Από την αρχή του χειμώνα έως τις 2 Φεβρουαρίου, είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 136 άνθρωποι, εκ των οποίων 32 αποτελούν νέα κρούσματα, ενώ συνολικά, τον φετινό χειμώνα έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.

Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ., ενώ από το σύνολο των ασθενών αυτών, 55 (ή ποσοστό 36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, με τον ΕΟΔΥ να υπογραμμίζει πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.