ΑρχικήΕπικαιρότηταΜάγδα Φύσσα: Δεν είναι μόνο αυτός που έχωσε το μαχαίρι, είναι κι...

Μάγδα Φύσσα: Δεν είναι μόνο αυτός που έχωσε το μαχαίρι, είναι κι εκείνοι που τον ώθησαν

Η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από το Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, μίλησε εφ΄όλης της ύλης στην εκπομπή «Focus» του Πάνου Χαρίτου στην ΕΡΤ.

Μία ανατριχιαστική συνέντευξη με την ίδια να μιλάει για το γιο της και όσα της λείπουν από εκείνον αλλά και για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται εν εξελίξει για τέταρτη χρονιά. Δεν παραλείπει και τις φορτισμένες στιγμές εντός του δικαστηρίου και την οργή της για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου.

Η στάση της Μάγδας Φύσσα στο δικαστήριο είναι αξιομνημόνευτη από όλους όσοι την έχουν παρακολουθήσει. Σε κάθε δικάσιμο δίνει το παρών και διεκδικεί τη δικαίωσή του Παύλου έστω και μετά θάνατον. «Ό,τι βλέπετε είναι αληθινό, όταν βρίσκομαι στο δικαστήριο είμαι αυτό, όταν είμαι σπίτι μου και είμαι με τον Παύλο αλλάζει. Του μιλάω κανονικά, θα του πω τι έγινε αλλά το ότι δεν παίρνω απάντηση, με πληγώνει, με πονάει, είμαι λίγο θυμωμένη. Μετά του ζητάω συγγνώμη γιατί ξέρω ότι δεν το ήθελε. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό που είμαι στο δικαστήριο, δεν το γνώριζα ότι μπορεί να έχω τόση δύναμη, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έχανα το παιδί μου και δεν θα έφευγα σε πέντε λεπτά».

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής αναφέρουν ότι στο δικαστήριο δεν έχει κόσμο, ουκ ολίγες φορές το έχει τονίσει αυτό η Ελευθερία Κουμάντου από την εκπομπή Ντάμες Σπαθί του Αθήνα 9.84. Αυτό επιβεβαίωσε και η Μάγδα Φύσσα λέγοντας όμως ότι δεν την πειράζει η μοναξιά στο δικαστήριο καθώς εκεί πάει για να στηρίξει την προσπάθεια των δικηγόρων. Προσέθεσε και την παρουσία του Μανώλη Γλέζου στη δίκη την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για εκείνη ενώ για το Μανώλη Γλέζο είπε ότι ήταν «τόσο τρυφερός και γλυκός συμπαραστάτης».

Η εντονότερη στιγμή στη δίκη για τη Μάγδα Φύσσα ήταν οι καταθέσεις δύο 20χρονων κοριτσιών που κάθονταν στο απέναντι παγκάκι και πήγαν να καταθέσουν αυτοβούλως και δεν φοβήθηκαν γιατί κατάλαβαν τι είναι φασισμός. «Με σημάδεψε ότι είχαν το θάρρος, την ωριμότητα, κατάλαβαν τι σημαίνει φασισμός και δεν φοβήθηκαν, ήρθαν και κατέθεσαν», είπε. Επίσης, τη σημάδεψε άλλο ένα παιδί που αν και είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού και οργανικά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί πήγε και κατέθεσε «γιατί δεν το άντεχε η συνείδησή του». «Με σημάδεψε ότι είχαν το θάρρος, την ωριμότητα, κατάλαβαν τι σημαίνει φασισμός και δεν φοβήθηκαν, ήρθαν και κατέθεσαν» συμπλήρωσε.

Η Μάγδα Φύσσα κατήγγειλε και τη στάση των αστυνομικών τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου καθώς όπως είπε τον είχαν αφήσει να κυκλοφορεί ελεύθερο και εκτίμησε πως όλα ήταν συμφωνημένα γιατί ο Ρουπακιάς δεν έκανε καμία κίνηση να το σκάσει, ήταν βέβαιος ότι δεν θα γίνει τίποτα.

Για τη στάση των χρυσαυγιτών απέναντί της είπε: «Στο δικαστήριο έχουμε έρθει σε σύγκρουση πολλές φορές με χρυσαυγίτες, έχουμε δει τον ίδιο τον δολοφόνο να χασκογελάει. Απέναντί μου είναι αισχροί, καμία μεταμέλεια. Στο Εφετείο το 2017 σε ένα μεγάλο επεισόδιο με όλα τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής μπροστά, αρχίζουν να φωνάζουν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και από την άλλη αντέδρασαν οι αντιφασίστες».

Συγκλονιστική ήταν η ερμηνία που έδωσε στη δολοφονία του γιου της: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο από την αρχή να έχω απέναντί μου αυτούς που σκότωσαν το παιδί μου. Γιατί δεν είναι αυτός που έχωσε το μαχαίρι, είναι και εκείνοι που τον ώθησαν. Αλλά στο χωριό μου λέγανε «έχασες τα μάτια, στα φρύδια θα κολλήσεις;». Εδώ έχασα το παιδί μου, τι να με πειράξει; Αν θα με πληγώσουν αυτοί;».

Δε δικαιολόγεισαι την ψήφο στη Χρυσή Αυγή γιατί ο κόσμος πεινάει… Μάλιστα είπε: «Νιώθω σαν να έχω φορτωθεί στους ώμους μου τον φασισμό της χώρας κι εγώ να πρέπει να τον σηκώνω, αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου σύμβολο, είμαι μια μάνα που έχασε το παιδί της».

Μίλησε και για τη δικάσιμο που ένας χρυσαγίτης της φώναζε «που είναι ο Παύλος σου τώρα;»: «Μπήκα μπροστά στο διαχωριστικό και ένα κτήνος, σωματώδης, περνούσε συνεχώς μπροστά μου σαν να ήθελε επίμονα να τον κοιτάξω. Είδα μπροστά μου το μίσος, την ικανοποίηση, μου είπε «πού είναι ο Παύλος σου, μωρή, τώρα;» και έκανε την κίνηση ότι τον έβαλαν κάτω. Πώς να το διαχειριστείς αυτό; Εκείνη την ώρα ήθελα να τον κόψω κομμάτια».

Όσον αφορά τη μεγάλη διάρκεια της δίκης επεσήμανε ότι είναι κάτι που γνώριζε εξ αρχής με την συνένωση όλων των υποθέσεων για τις οποίες κατηγορούταν η Χρυσή Αυγή.

Σχετικά με την αποφυλάκιση αποκάλυψε ότι ο πατέρας του Παύλου δεν μπορεί να το χωνέψει. «Είναι πολύ άσχημο αλλά βάζω μπροστά αυτό που έχω πάθει. Δεν με νοιάζει αν είναι μέσα ή έξω ο Ρουπακιάς, τον Παύλο μου θέλω. Η ζωή σου σταματάει όταν πεθαίνει το παιδί σου. Ο χρόνος δεν γιατρεύει ποτέ την πληγή του χαμού του παιδιού σου. Κόβεσαι στη μέση», είχε χαρακτηριστικά η Μάγδα Φύσσα.

Όταν την ρώτησαν τι της λείπει από τον Παύλο: «Από τον Παύλο λείπει η πόρτα να ανοίγει, τα βήματά του, που ήξερα ότι έρχεται, εκείνο το «μάνα», η αγκαλιά του, το σφύριγμά του, τα νεύρα του, το ανάστημά του, όλα. Το ότι μας καμάρωνε, το ότι μας λάτρευε, ότι τον λατρεύαμε, ότι ήμασταν όλοι μαζί, τώρα έχουμε γίνει κομμάτια».

Αγαπημένο της τραγούδι του Παύλου, όπως ειπε είναι αυτό που άρεσε στον Παύλο, λιγότερο, οι «αναμνήσεις» που λέει «πώς να ξεχάσω την αγκαλιά της μάνας», «γεια σου ρε πατέρα».

Περίγραφε ότι στην αρχή το μόνο που σκεφτόταν ήταν πώς θα μπορέσει να σκεφτεί ότι δεν θα τον ξαναδεί. «Περνώντας ο καιρός ήρθε και το μίσος και υπάρχει ακόμα. Μίσος, πόνος, θυμός, θλίψη, μοναξιά, όλα. Η καλύτερη ποινή είναι να ξαναγυρίσουν οι χρυσαυγίτες στις τρύπες τους. Τότε μόνο θα έχουμε κάνει κάτι», δήλωσε.