Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, χωρίς, ωστόσο, την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές γιατί η κινητικότητα θα αύξανε το επιδημιολογικό φορτίο. Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή σημείωσε ότι 250 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς. Η κα Παπαευαγγέλου έκανε εκ νέου έκκληση για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας επαναλαμβάνοντας ότι ένας ασυμπτωματικός μπορεί να διασπείρει τον ιό σε ολόκληρη την παρέα.
Σταθερή χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι κύρια χαρακτηριστικά είναι η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές και ο περιορισμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, τόνισε ότι ορισμένες περιοχές ακόμα «βράζουν».
«Το πιο σημαντικό για την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η κατάσταση των ΜΕΘ, η οποία δε βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Επομένως, η αύξηση της κινητικότητας θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος για τους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα αφού ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων.
Η ίδια επανέλαβε ότι η εκπαίδευση είναι η απόλυτη προετραιότητα τους και ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία.«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν» υπογράμμισε, εμμένοντας στη θέση των επιστημόνων ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία. Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σχολίασε την απόφαση των Βρετανών να εμβολιάσει κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά, σημειώνοντας ότι η απόφαση τους «δε μας ξαφνιάζει».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Βρετανίας, η οποία όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και τόλμη. Έτσι αναφέρθηκε στο 1999, οπότε και η Βρετανία προχώρησε στον εμβολιασμό του 80% των παιδιών και των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα ομάδας C, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο 2012, οπότε καταγράφηκε στη χώρα έξαρση του κοκκύτη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν βρέφη, όπως σημείωσε η καθηγήτρια, η Βρετανία εμβολίασε όλες τις εγκύους και σταμάτησε την ενδημική έξαρση του κοκκύτη.
Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση.
Για τα ενεργά κρούσματα είπε ότι συνεχίζεται η υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων και πλέον κινείται στα επ΄πιπεδα που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου. Σταθερά κάτω της μονάδας παραμένει το RT. «Είναι επίπονη η διαδικασία υποχώρησης της covid τον χειμώνα και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων» παρατήρησε.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η δυσκολία της συρρίκνωσης δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει και πρέπει να συνεχίσουμε να φορούμε τις μάσκες, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις με όσους δεν ζούμε κάτω από την ίδια στέγη, γιατί η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή.