ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: Γιατί αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα

Μαγιορκίνης: Γιατί αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε γιατί αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι 542 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και 595 στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής αποκάλυψε μάλιστα ότι από τα σημερινά κρούσματα, τα 108 είναι στη Ροδόπη, τα 106 στη Λάρισα και 78 στην Πέλλα.

Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε πως «πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καταγράφονται 550.000 χιλιάδες διαγνώσεις μέσα σε μια ημέρα, ενώ καθημερινά βρίσκονται θετικά στον ιό 280.000 άτομα».

«Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως η μεγαλύτερη επιβάρυνση εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη την αύξηση στη Θεσσαλονίκη καθώς «ανά μονάδα πληθυσμού έχει έως και 4 διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική», ενώ τα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα αυξήθηκαν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. «Η μετάβαση αυτή στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι 19-39.

«Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω. Αποτελούν τον πυρήνα των ομάδων που επιβαρύνει το ΕΣΥ» τόνισε.

Η δραματική αύξηση οφείλεται στη μετάβαση στη διασκέδαση από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.