ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: Γιατί είναι σημαντικός ο δείκτης με τα «ορφανά» κρούσματα

Μαγιορκίνης: Γιατί είναι σημαντικός ο δείκτης με τα «ορφανά» κρούσματα

Ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτηση του στο Facebook, εξηγεί για ποιο λόγο είναι πλέον πολύ σημαντικός ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης «ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων είναι μία ποσότητα που αντανακλά το μέγεθος της επιδημίας» και προσθέτει  «Έτσι λοιπόν η ιχνηλάτηση εκτός από τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην περιχαράκωση της επιδημίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

Όσον αφορά τους δείκτες που θα μας πούνε πώς κινείται η επιδημία τις επόμενες ημέρες, εκτός από το R0 ο υπολογισμός του οποίου έχει μία διαφορά φάσης από την εξέλιξη της επιδημίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο αριθμός των λεγόμενων “ορφανών” ή ανεξάρτητων κρουσμάτων.

Γιατί;

Εδώ έρχεται να μας δώσει την λύση η πληθυσμιακή γενετική και η θεωρία της σύγκλισης (Coalescent Theory) με πατέρα τον John Kingman. Η θεωρία αυτή συσχετίζει την ταχύτητα ανεύρεσης κοινών προγόνων σε ένα γενεαλογικό δέντρο (και κατά αναλογία σε ένα δίκτυο μετάδοσης) με το μέγεθος του πληθυσμού.

Ένα απλό παράδειγμα: πάω σε ένα χωριό ή σε μία πόλη και διαλέγω 2 άτομα τυχαία. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω 2 άτομα να είναι αδέρφια ή συγγενείς παρά στην πόλη.

Με παρόμοιο τρόπο: πάω σε ένα χωριό και σε μία πόλη και βρίσκω 2 άτομα μολυσμένα με κοροναϊό. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω σχέση μεταξύ των θετικών μέσω ιχνηλάτησης παρά στην πόλη

Συνεπώς ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων είναι μία ποσότητα που αντανακλά το μεγέθος της επιδημίας.

Έτσι λοιπόν η ιχνηλάτηση εκτός από τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην περιχαράκωση της επιδημίας θα μας δώσει έναν πολύ καλό (ίσως τον πιο αξιόπιστο) δείκτη παρακολούθησης του μεγέθους της επιδημίας!