ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: Ηπιότερο το 4ο κύμα- Υπερβολές τα 20.000 κρουσμάτα ημερησίως

Μαγιορκίνης: Ηπιότερο το 4ο κύμα- Υπερβολές τα 20.000 κρουσμάτα ημερησίως

Την εκτίμηση πως το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι ηπιότερο εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ.Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο αριθμός των νέων μολύνσεων μπορεί να εκτοξευτεί στη χώρα μας σε περισσότερες από 10.000.

«Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θα ανεβάσουν τον αριθμό αυτό σύντομα» σχολίασε.

Αντιθέτως ανέφερε πως υπάρχει «μικρή αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε στα τεράστια νούμερα».

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για τον μέγιστο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω προβλέψεις που δεν θα μπορώ να υποστηρίξω με επιστημονικό τρόπο» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις. Δεν αποκλείεται να συμβεί, να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία να το στηρίξουν σε αυτή τη φάση».

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της επιδημιολογικής έξαρσης στη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως σύμφωνα με τα νέα δείγματα κρουσμάτων, «η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια σαφέστατη υποχώρηση της μετάλλαξης άλφα (αυτή που αποκαλούσαμε βρετανική), που σημαίνει λογικά ότι έχει επικρατήσει ένα άλλο στέλεχος».

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως το πιο πιθανό είναι αυτό το στέλεχος να είναι το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το οποίο ήδη λογικά έχει επικρατήσει. Υποστηρίζει, δε ότι  η μετάλλαξη Δέλτα εκπροσωπεί το 60% των κρουσμάτων.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η εικόνα στα νοσοκομεία θα κριθεί από τον εμβολιασμό. Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επανέλαβε πως πάνω από το 90% αυτών που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. «Αν δούμε την πορεία των ασθενών εντός των νοσοκομείων, ακόμη κι ένας εμβολιασμένος να μπει, έχει πολύ καλύτερη πορεία από έναν ανεμβολίαστο» συμπλήρωσε.

Ηπιότερο το νέο κύμα της πανδημίας 

Ο κ.Μαγιορκίνης ανέφερε πως «λογικά θα είναι ηπιότερο το κύμα από όσα είδαμε σε προηγούμενες φάσεις, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο τώρα το μελετάμε».

Για να στηρίξει αυτή του την πρόβλεψη έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου σήμερα καταγράφονται 50.000 κρούσματα ημερησίως, εξήγησε πως ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε σε 8 με 9.000 κρούσματα την ημέρα στη χώρα μας. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει 50 θανάτους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αριθμός που αντίστοιχα υπολογίζεται σε 10 νεκρούς ημερησίως για την Ελλάδα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης που αναφέρθηκε στην καχυποψία και τον φόβο έναντι του εμβολιασμού με ανάρτησή του στο Facebook, χθες, επανήλθε λέγοντας ότι:  «Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει κάποιος φόβο για μια ιατρική πράξη. Εδώ φοβόμαστε να πάμε στον οδοντίατρό μας για ένα απλό σφράγισμα» είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του στο Facebook: 

Kλείνοντας, ο καθηγητής διαβεβαίωσε τους πολίτες πως «πρόκειται για μια πολύ ασφαλή ιατρική πράξη, από τις πιο ασφαλές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάει»«Είναι πιο ασφαλές το εμβόλιο, από ότι η διαδρομή μέχρι το εμβολιαστικό κέντρο».

Δείτε εδώ: