ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: «Ο ιός χρησιμοποιεί ως όχημα την ελληνική οικογένεια»

Μαγιορκίνης: «Ο ιός χρησιμοποιεί ως όχημα την ελληνική οικογένεια»

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο ιός χρησιμοποιεί ως όχημα την ελληνική οικογένεια.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «ο ρυθμός νέων διαγνώσεων στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά υψηλός διατηρώντας δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και ανά χώρα». «Στους χάρτες που ανακοινώθηκαν χθες στο ECDC σχεδόν όλη η ευρωπαική ένωση βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο του ρυθμού διαγνώσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.»

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης». Μάλιστα, σημείωσε ότι η Αττική συνέχισε να βελτιώνεται, καθώς παρατηρήθηκε συρρίκνωση του δείκτη Rt.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι παραμένει η αναστροφή των ρόλων. Η μεγαλύτερη επίπτωση της επιδημίας αφορά την ομάδα των ατόμων ηλικίας 40 – 65, εξήγησε. Αντίθετα, οι μολύνσεις στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών βρίσκονται «σε χαμηλά επίπεδα, καθ’όλη την έξαρση του 2ου κύματος», κάτι που καταδεικνύει πως «ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία είναι δευτερεύον». «Κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα» και όχι από αυτή, πρόσθεσε.

Πάντως, ο αναπλ. εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό προειδοποίησε πως ο ιός χρησιμοποιεί ως «όχημα» την ελληνική οικογένεια, η οποία ανθίσταται στο χάσμα γενών. Με άλλα λόγια η δομή της ελληνικής οικογένειας «βοηθά» στην εξάπλωση της επιδημίας προς τις μεγάλες ηλικίες, λόγω των στενών σχέσεων εντός της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ώρες είναι κρίσιμες για να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους, και όλες τις ευπαθείς ομάδες, κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας τη σημασία τήρησης των μέτρων.