ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: «Οι συγχρωτισμοί στις πλατείες δημιουργούν πρόβλημα κλινικού ελέγχου των κρουσμάτων»

Μαγιορκίνης: «Οι συγχρωτισμοί στις πλατείες δημιουργούν πρόβλημα κλινικού ελέγχου των κρουσμάτων»

Ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο.

Τα θέματα που αφορούν τη λεγόμενη υπερμετάδοση τα έχουμε συζητήσει εκτεταμένα, ανέφερε εξ αρχής ο καθηγητής.

Τόνισε ότι οπουδήποτε μπορεί να μαζευτεί κόσμος, είτε είναι σε πλατείες είτε είναι σε κλειστούς χώρους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, μόνο ένας να είναι μεταδοτικός αρκεί. Επίσης, δεν θα μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε μία τέτοια περίπτωση.

Όταν βρισκόμαστε μόνο με άτομα που γνωρίζουμε, όπως εξήγησε, όταν θα γίνει η φάση της ιχνηλάτησης θα αναφέρουμε αυτά τα άτομα και θα ενημερώσουμε ενώ αν δεν τα γνωρίζουμε δεν γίνεται αυτό.

Οι μικρές διάρκειας επαφές σε ανοιχτό χώρο δεν είναι τόσο επικίδυνες, αν όμως βρίσκονται σε ένα πάρτι που η επαφή διαρκεί πολλή ώρα είναι πάρα πολύ πιθανό να κολλήσουν.

Σχετικά με την ενημέρωση σχολίασε ότι θα έχουμε και πάλι καθημερινή ενημέρωση αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Τα αποτελέσματα των εξόδων που κάναμε όλη μας την προηγούμενη εβδομάδα θα τα δούμε σε περίπου 7-8 μέρες, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ιός είναι στην κοινότητα όσο έχουμε κρούσματα και μάλιστα ορφανά, σημείωσε. Αν μηδενιστούν αυτά τότε έχουμε μόνο πορεία εκρίζωσης, συμλήρωσε.

Γύρω στις 10 μέρες θα δούμε αν η αύξηση της θερμοκρασίας θα συμβάλει στην καταπολέμηση του ιού, οι έρευνες λένε για μαξιμουμ 30%, που είναι πολύ καλό για τη χώρα μας που έχει ρ0 κάτω του 1, είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνiσε ότι στο σπίτι μας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε τη χρήση του κλιματιστικού, εκεί που δημιουργείται θέμα είναι στα κλιματιστικά των κοινόχρηστων χώρων, αν ανακυκλώνει τον αέρα και δεν φέρνει τον αέρα απ’ έξω, όσοι είναι στη ροή του κλιματισμού πιθανώς θα κολλήσουν.

Ο κ. Μαγιορκίνης για μία ακόμη φορά επεσήμανε ότι τα φάρμακα δεν είναι μαγικά, μειώνουν το χρόνο νοσηλείας, την θνητότητα, κτλ Ούτε το ταμιφλού της γρίπης όμως κάνει θαύματα.