ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: «Αύριο αναμένουμε πάνω από 20.000 κρούσματα»

Μαγιορκίνης: «Αύριο αναμένουμε πάνω από 20.000 κρούσματα»

Δεν είναι θετικά τα δείγματα για την πορεία της πανδημίας, την ώρα που βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως την Τρίτη (28/06) θα καταγραφούν περισσότερα από 20.000 κρούσματα COVID-19.

«Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. «Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)», σχολιάζει.

Η αρχική ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

Ο ίδιος προχώρησε και σε μία δεύτερη ανάρτηση εξηγώντας πως «εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο».

Και αυτό βασίζεται σύμφωνα με τον ίδιο, στις εξής παρατηρήσεις:

1) Την Τρίτη 14 Ιουνίου είχαμε 9109 διαγνώσεις για 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Δευτέρας του Αγ.Πνεύματος).
2) Την Τρίτη 21 Ιουνίου είχαμε 14458 διαγνώσεις. Αύξηση μεγαλύτερη από 58% (λογικά παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, καθώς υπήρχαν μέσα και διαγνώσεις της Δευτέρας).

«Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις.
Αυτές οι προβλέψεις είναι ενδεικτικές και βοηθάνε να προβλέψουμε πότε η έξαρση θα οδηγηθεί στην κορύφωση» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.