ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης: «Η έξαρση της πνευμονίας στην Κίνα έχει περίεργα συμπτώματα & σιωπηλά»

Μαγιορκίνης: «Η έξαρση της πνευμονίας στην Κίνα έχει περίεργα συμπτώματα & σιωπηλά»

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.

Ωστόσο υπογράμμισε πως «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Σύμφωνα με τους Κινέζους τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα».

Η ανησυχία στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία γιατί το μυκόπλασμα αυτό απ ότι φαίνεται είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο όπως φαίνεται στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».

Επιπλέον πρόσθεσε πως «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή, απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».

Ερωτηθείς για την έξαρση κοξάκι σε ορισμένες περιοχές ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη «κοπρανοστοματική οδό», σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από την κοξάκι».

Τέλος, ο γνωστός καθηγητής υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν» τονίζοντας όμως πως οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.