ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαλλιάς για Τουρκία: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» (video)

Μαλλιάς για Τουρκία: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» (video)

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Brainstorming, όπου, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και για την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αν θα υλοποιήσει όσα λέει, ο κ. Μαλλιάς απάντησε «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και να μην αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Ο κ. Ερντογάν, κατά κανόνα, αυτά τα οποία λέει, προσπαθεί να τα εφαρμόσει. Πιστεύω ότι καμπή σε αυτή την νέα αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση της Τουρκίας είναι οι δύο διαδοχικές συμφωνίες που υπέγραψε, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και εκτός αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούσαν την κατοχύρωση των στρατηγικών συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας στο έδαφος μιας τρίτης χώρας, της Συρίας».

Πρόσθεσε δε ότι αυτές οι συμφωνίες «Του έδωσαν (στον Ερντογάν) την εντύπωση ό,τι αναλόγως μπορεί να κινηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις. Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη».

Τέλος, ο κ. Μαλλιάς ρωτήθηκε αν θα ήταν σκόπιμο η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ, ο πρέσβης επί τιμή είπε «Η δημόσια συζήτηση σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών, όπως δυστυχώς είχε γίνει στο παρελθόν, χωρίς να έχει ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε, δεν ωφελεί» και συμπλήρωσε «Όταν αναγγέλλεις κάτι, ένα δικαίωμα που έχεις από το διεθνές δίκαιο, και δεν το κάνεις, αποδυναμώνεις την διαπραγματευτική σου θέση».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή Brainstorming: