ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαρία Καρνέση: Ποια είναι η εφοπλίστρια που δολοφονήθηκε- Η δικαστική διαμάχη της...

Μαρία Καρνέση: Ποια είναι η εφοπλίστρια που δολοφονήθηκε- Η δικαστική διαμάχη της οικογένειας για 325 εκατομμύρια

Στο μακελειό στη στη Γλυφάδα έχασε τη ζωή της η εφοπλίστρια της εταιρείας, Μαρία Καρνέση, ο άνδρας της αδελφής, ένας καπετάνιος, καθώς και ο μακελάρης, ο οποίος αυτοκτόνησε.

Από τα πυρά του 70χρονου δράστη η Μαρία Καρνέζη έχασε τη ζωή της καθώς και ο Αντώνης Βλασσάκης, γαμπρός της (ο άνδρας της αδερφής της ) και ένας καπετάνιος, υπάλληλος της εταιρείας, ο Ηλίας Κουκουλάρης.

Ο απολυμένος υπάλληλος, 75 ετών από την Αίγυπτο εισέβαλλε στην ναυτιλιακή European Product Carriers, και δολοφόνησε τους ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ποια ήταν η Μαρία Καρνέζη

Η Μαρία Καρνέση, 78 ετών, ήταν αδελφή του Σπύρου Καρνέση, μεγαλομετόχου της εταιρείας. Οι δύο αδερφές Μαρία και Δέσποινα ήταν σε δικαστικό πόλεμο με τον αδερφό τους Σπύρο για τη διαχείριση της περιουσίας ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι αδελφές του Σπύρου Καρνέση καθώς και ο γαμπρός του, Αντώνης Βλασάκης, διεκδικώντας με αγωγή 325,5 εκατ. δολάρια, γιατί «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ιδιοποιήθηκε το ποσό αυτό από κοινούς λογαριασμούς.  Ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν στην αγωγή τους ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζήταγαν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία της European Product Carriers

Η European Navigation Inc ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως VLCC και εύχρηστα έως μεγάλα φορτηγά φορτηγών VLOC / Capesize. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα έναν στόλο χωρητικότητας, περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers Ltd. Ο στόλος αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes που κατασκευάστηκαν το 2013 στο STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και το 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006.

Η εταιρεία σε όλη την ιστορία της ακολούθησε μια συντηρητική στρατηγική επέκτασης και έχει επί του παρόντος βιβλίο παραγγελιών για πέντε δεξαμενόπλοια MR στο STX στην Κορέα για παράδοση τέλος 2014 και αρχές 2015.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στη Γλυφάδα, αλλά ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναυλώσεις, S&P, χρηματοοικονομικά και ασφάλειες). Το γραφείο στην Αθήνα είναι υπεύθυνο για την τεχνική διαχείριση, τη λειτουργία, την ασφάλιση και το πλήρωμα. Η εταιρεία επιλέγει το πλήρωμα των πλοίων της από τη Manila Crewing Academy του ομίλου, υπό το εδραιωμένο γραφείο στη Μανίλα και το οποίο λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια.

Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.