ΑρχικήΕπικαιρότηταΚυρία Μαρία Λεπενιώτη: Η δικαστής που έγραψε ιστορία

Κυρία Μαρία Λεπενιώτη: Η δικαστής που έγραψε ιστορία

Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που έγραψε ιστορία, που κράτησε υψηλά το επίπεδο, παρά τις προτάσεις της εισαγγελέως. Είναι η γυναίκα που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και έστειλε στην φυλακή το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Η δικαστής, ανέλαβε πριν από πεντέμισι χρόνια το τιμόνι μιας εξαιρετικά δύσκολης –και πολιτικά φορτισμένης– δίκης και τα κατάφερε. Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.

Την αποκαλούν ως σιδηρά κυρία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η κ. Λεπενιώτη, που από πέρσι έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

«Ο,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη», λέει για εκείνη ο νομικός κόσμος. Κατάφερε  να χειρισθεί με απόλυτη ισορροπία την υπόθεση, σήκωσε το βάρος μιας διαδικασίας που κράτησε πεντέμισι χρόνια και κατόρθωσε να εκτονώσει τις εντάσεις στις δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της δίκης.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α. Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Guardian: Οι γυναίκες που «γκρέμισαν» τη Χρυσή Αυγή

Η Guardian έκανε ειδικό αφιέρωμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μιλά για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στη δικαστική διερεύνηση με πρώτη-πρώτη φυσικά την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, που σήκωσε στις πλάτες της το βάρος της διαδικασίας εδώ και 5,5 χρόνια.

«Η Μαρία Λεπενιώτη έκανε αυτό που κάνει κάθε βδομάδα: κράτησε την ειρήνη», παρατηρεί η εφημερίδα. «Λακωνική και χαμηλών τόνων, η ελληνίδα δικαστικός είχε να φέρει σε πέρας μια εξαιρετική πράξη ισορροπίας, προεδρεύοντας σε μια υπόθεση που έφερε στο εδώλιο περισσότερους ναζί ηγέτες και υποστηρικτές από κάθε άλλη φορά μετά τη Νυρεμβέργη».

Ο Guardian παρατηρεί πως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν τα εύσημα στις γυναίκες που διαδραμάτισαν κεφαλαιώδη ρόλο στην πτώση της Χρυσής Αυγής. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε αυτή την υπόθεση η δικαιοσύνη ήταν γυναίκα», δήλωσε στην εφημερίδα η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, «για ένα κόμμα η ιδεολογία του οποίου βασίζεται στην ανδρική υπεροχή, του οποίου η κοσμοθεωρία είναι τόσο μιλιταριστική, είναι ντροπιαστικό και θα πονέσει».

Στις γυναίκες που νίκησαν τη Χρυσή Αυγή, ο Guardian περιλαμβάνει και τις Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, τις δύο ανακρίτριες στις οποίες ανέθεσε η Ολομέλεια των Εφετών τον φάκελο της οργάνωσης, στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Εννιά μήνες πέρασαν διερευνώντας τα στοιχεία, συνθέτοντας «έναν φάκελο 15.000 σελίδων που έδεσε την υπόθεση κατά της Χρυσής Αυγής».

Κι αν στην έδρα είναι η Λεπενιώτη αυτή που αποδίδει δικαιοσύνη, ο Guardian κάνει ειδική μνεία και σε μια γυναίκα στο ακροατήριο. Μια «γυναίκα που ήταν πάντα εκεί». Τη Μάγδα Φύσσα.

Η αντιπαράθεσή της με την εισαγγελέα ήταν χαρακτηριστική

Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων….Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) …. Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.