ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαρινάκης: «Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο για το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ και...

Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο για το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ και εγκαλείται»- Έλεγχοι και σε γέφυρες και σχολεία

Εν αναμονή της νέας μελέτης που έχει παραγγελθεί για την στατικότητα του στεγάστρου του ΟΑΚΑ, ο Παύλος Μαρινάκης διεμήνυσε ελέγχους στατικότητας και σε σχολεία και γέφυρες.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να ελέγξει τη στατικότητα του στεγάστρου του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και όλων κτιρίων και εγκαλείται γι’ αυτό, την ώρα που η αντιπολίτευση δεν απαντά προφανώς τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια από την ίδια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προανήγγειλε τη διάθεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για προληπτικούς ελέγχους σχετικά με τη στατικότητα όλων των σχολείων και των γεφυρών.

Συνολικά τα όσα είπε για το στέγαστρο Καλατράβα ο Παύλος Μαρινάκης:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν ήταν τόσο αυτονόητο. Αποφάσισε να ελέγξει τη στατικότητα και του ΟΑΚΑ και του στεγάστρου Καλατράβα και άλλων σταδίων και είναι αυτή που εγκαλείται. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποφάσισε να ελέγξει όλες αυτές τις δημόσιες εγκαταστάσεις, να προχωρήσει σε όλες αυτές τις κινήσεις, απόρροια του οποίου ήταν και η σχετική μελέτη και ελήφθησαν οι αποφάσεις για την ασφάλεια των πολιτών, ειναι η κυβέρνηση η οποία εγκαλείται από την αντιπολίτευση. Βλέπουμε μάλιστα και σχετικές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία δεν απαντά προφανώς τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και δεν καταλαβαίνουμε μάλιστα που τείνει η κριτική. Και η κυβέρνηση δεν μένει μόνο στον έλεγχο της στατικότητας του Καλατράβα. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού αθλητισμού από τον Αύγουστο, δόθηκε εντολή και υπάρχει και σχετικό ΦΕΚ, ότι για να μπορεί να ανοίξει και να χρησιμοποιηθεί το οποιοδήποτε γήπεδο, πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια στατικότητας και πυρασφάλειας. Επίσης με 32 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινάει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στατικότητας όλων των σχολείων. Η κυβέρνηση αυτή το κάνει προληπτικά. Επίσης, 170 εκατ. ευρώ και από εθνικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον έλεγχο όλων των γεφυρών της χώρας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τρέξει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και κινείται όσο πιο γρήγορα μπορεί και στις περισσότερες περιπτώσεις να προλάβει το κακό, να κινηθεί προληπτικά. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, έχουμε μια μελέτη, ολοκληρώθηκε η μελέτη, δημοσιεύθηκε η μελέτη, ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για την ασφάλεια των αθλητών, των φιλάθλων, συνολικά των πολιτών. Ήδη έχει παραγγελθεί δεύτερη μελέτη αυτοψίας από το ΤΕΕ και το ΕΜΠ η οποία προφανώς θα προβεί στα δικά της συμπεράσματα και συνολικά θα έχουμε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα, σήμερα κιόλας από τον αρμόδιο υπουργό».

Ανακοινώσεις για το ΟΑΚΑ στις 17:00, από τον Γιάννη Βρούτσης

Σε λίγες ώρες ο υπουργός Αθλητισμού θα μιλήσει αναλυτικά για το τι θα γίνει με υο ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εχθές στην ΕΡΤ, «δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ, αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του». Ακόμα έκανε γνωστό ότι ήδη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ όλη η μελέτη για να δουν εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης μελέτης

Η πρώτη σύμβαση μελέτης στατικής επάρκειας έγινε το Νοέμβριο του 2022 και λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις μεταλλικές κατασκευές και τα πολυκαρβονικά στέγαστρα.

Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευε φωτογραφίες με εναερίτες σκαρφαλωμένους στο στέγαστρο Καλατράβα, να πραγματοποιούν αυτοψία, καθώς το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκ. ευρώ είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων.

Τέλη Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, το οποίο υποστήριζε ότι τα στέγαστρα στο εμβληματικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

Έρευνα από τον Εισαγγελέα για το στέγαστρο Καλατράβα

Την ίδια στιγμή έρευνα σε βάθος πενταετίας διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να απαντηθούν:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

-αν υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ