«Ματιέ»: Παρουσίαση του βιβλίου της Α. Σπανού σήμερα 22 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη

15 mins read

Η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού παρουσιάζει σήμερα, 22 Φεβρουαρίου, το βιβλίο της με τίτλο «Ματιέ» στον κινηματογράφο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις», ενώ η παρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 19:00.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έζησε, τελικά, ο Ματιέ; Καταδικάστηκε, έστω ένας, από αυτούς που τον χτυπούσαν πεσμένο κατάχαμα στο σουπερμάρκετ; Είναι ληστής ή ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος που έμπλεξε χωρίς να το καταλάβει; Αθώος ή ένοχος; Και οι σύντροφοί του; Εκδικήθηκαν ή λούφαξαν; Πήραν το πάνω χέρι οι μικροί ή δεν τους άφησαν οι μεγάλοι; Πώς είδαν το λιντσάρισμά του οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί, οι ΕΚΑΒίτες, οι δημοσιογράφοι, οι ταμίες, οι πελάτες, οι παρατηρητές; Τι λέει ο κοινωνικός επιστήμονας, ο βουλευτής, ο δημοσκόπος, ο δικηγόρος; Ποιοι ήταν αυτοί που τον κλωτσούσαν; Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό τους συγγενείς και φίλους ή μας είναι ξένοι; Ποιος τράβηξε το βίντεο; Ποια φώναξε “αφήστε τον;”. Πόσοι έμειναν ατάραχοι και κατανάλωσαν με απάθεια τη φρίκη; Τι είπε η μάνα του; Τι βρέθηκε στο σπίτι του; Πόσο ανοίκειος μας είναι ο κόσμος του Ματιέ; Θα συνεχίσει η ομάδα του, οι Αλεπούδες; Για το καλό ή για το κακό;

Ολοκληρώνοντας το βιβλίο δεν θα βρείτε όλες τις απαντήσεις – κάποιες θα τις υποθέσετε και άλλες θα τις αποφύγετε. Θα έχετε όμως μια βεβαιότητα: Ότι η ζωή μπορεί να είναι πιο απρόβλεπτη από τη μυθοπλασία, ο ρεαλισμός πιο υπερβατικός από την ακύρωσή του, το εξωπραγματικό πιο αληθινό από το πραγματικό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιώργος Κουβαράς, δημοσιογράφος Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας-συγγραφέας & ο εκδότης Αντώνης Παπαγιαννίδης, νομικός-δημοσιογράφος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Πιέρρος, ενώ Τον Ματιέ θα ερμηνεύσει ο ηθοποιός Σπύρος Στεριάδης.

Ποια είναι η Αγγελική Σπανού

Η Αγγελική Σπανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1993 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Τον Απρίλιο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το βιβλίο της «Απαρατήρητοι-ιστορίες ανθρώπων που δεν τους έχεις προσέξει». Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις «Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις» το βιβλίο «Ματιέ».

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα