ΑρχικήΕπικαιρότηταΜετέωρο το άνοιγμα του τουρισμού - Απογοητευτικές οι πληρότητες

Μετέωρο το άνοιγμα του τουρισμού – Απογοητευτικές οι πληρότητες

Η αγωνία των επιχειρήσεων του τουρισμού βρίσκεται στο «κόκκινο», με τις  κρατήσεις μέχρι τώρα να κινούνται σε χαμηλά επίπεδο, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο.

Οι πληρότητες

Οι πληρότητες επί του παρόντος δεν είναι υψηλές και δεν ξεπερνούν το 15%-20%. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα, όπως λέει το ρεπορτάζ, για τις κρατήσεις τον Αύγουστο, χωρίς όμως οι πληρότητες να είναι υψηλές.

Αρχικός στόχος ήταν οι πληρότητες να φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι που επίσης δείχνει να είναι δύσκολο.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων. Στη Χαλκιδική θεωρείται πως το 40% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει καθόλου τη φετινή σεζόν. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς που βασίζονται στον μαζικό τουρισμό και στα πακέτα των tour operators, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κως, η Κέρκυρα, αλλά και πιο πολυτελείς προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ειδικά για την Αθήνα το καλοκαίρι θεωρείται ήδη χαμένο, εξού και δεν έχουν ακόμη ανοίξει μεγάλες μονάδες στο κέντρο, όπως και ξενοδοχεία που είχαν σημαντικό τζίρο από συνέδρια. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, δεν υπάρχουν κρατήσεις, ενώ οι προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο δεν είναι πολλές.

Την ίδια στιγμή, έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προβλέπει για φέτος πτώση του τζίρου κατά μέσο όσο 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δισ.) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζομένους το 2019 σε 120.979 εργαζομένους το 2020).

Politico για Ελλάδα: Το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού, μάλλον δεν πέτυχε

Με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας και να απασχολεί περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον κίνδυνο και να ανοίξει στους επισκέπτες.

Όπως αναφέρει το Politico, ακόμη και οι λίγοι ξένοι ταξιδιώτες που έχουν αρχίσει να έρχονται στη χώρα, έχουν ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες μολύνσεων από κορωνοϊό, ενώ μέχρι στιγμής τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, με μόλις 194 θανάτους να αποδίδονται μέχρι τώρα στο COVID-19.

Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολο θα είναι οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιστρέψουν στην κανονικότητα.