Μήνυμα Πέτσα για επίσπευση της συζήτησης περί Τουρκίας από την ΕΕ

23 mins read

«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία.» Μάλιστα, επεσήμανε ότι: «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.»

Επίσης, έκανε δύο παρατηρήσεις αναφορικά με την ελληνική περιοχή ευθύνης: «Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν.»

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «απ’ όσο γνωρίζω αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιεί έρευνες το Ορούτς Ρέις». Σε ερώτηση για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο ξεκαθάρισε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα.»

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ειδικότερα στο Κείμενο των Συμπερασμάτων υπογράμμισε ότι: «Όπως γνωρίζετε, η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της την ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει  τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και  να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της.

Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα  για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της, ρίχνει τον σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής.»

Ακόμη, μίλησε για την πρόταση που κατάθεσε ο πρωθυπουργός για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: «Στη Σύνοδο αυτή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.

Και αναφέρθηκε σε πρόσφατες ανάλογες αποφάσεις των Η.Π.Α. και του Καναδά

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην προθεσμία που έχει δοθεί στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και θα γίνει η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της. Χαρακτηριστικά είπε: «Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία.»

Facebook Comments