ΑρχικήΕπικαιρότηταΜισέλ Βουνάτσος: Ο δεύτερος Έλληνας πίσω από το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Μισέλ Βουνάτσος: Ο δεύτερος Έλληνας πίσω από το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη Δευτέρα το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση, παρά την αντιπαράθεση με αφορμή τα ανάμικτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Η Biogen είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της βιοτεχνολογίας, και ηγείται της δημιουργίας φαρμάκων για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), ενώ είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε νέα φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις και σπάνιες γενετικές διαταραχές. Η Biogen χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και επιστήμες για τη δημιουργία, την εμπορευματοποίηση και την παραγωγή μετασχηματιστικών θεραπειών για ασθενείς με λίγες ή καθόλου θεραπευτικές επιλογές.

Στέλιος Παπαδόπουλος: Το ελληνικό μυαλό πίσω από το νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

Έλληνας είναι ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Biogen, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον κόσμο, η οποία προωθεί τη νέα θεραπεία κατά του Αλτσχάϊμερ.

Ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen από το 2008 και διορίστηκε πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014. 

Ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος -που έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1967 με λίγα δολάρια στην τσέπη- θεωρείται ο «πατριάρχης» της βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο άνθρωπος που τη γνωρίζει από τα γεννοφάσκια της, τη δεκαετία του ’80, αλλά και που φρόντισε να δημιουργήσει γέφυρες με την αγορά, ώστε να της εξασφαλίσει αυτό που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί και να γίνει ισχυρή: χρηματοδοτήσεις.

Μισέλ Μουσάτσος: Ο δεύτερος Έλληνας της Biogen

O Μισέλ Βουνάτσος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Biogen Inc. Έχει διατελέσει Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Biogen Inc. Διαδέχτηκε στη συγκεκριμένη θέση, τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Σκάνγκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής από το 2010 και είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε μόλις έβρισκαν τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ποιος είναι ο Μισέλ Βουνάτσος

O Μισέλ Βουνάτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρόκο, ενώ η καταγωγή του είναι από την Ελλάδα. Είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης επιχειρήσεων που έχει ιστορικό στην εμπορική επιτυχία και τη δημιουργικότητα. Εντάχθηκε στη Biogen το 2016 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Εμπορικός Διευθυντής μετά από 20 χρόνια καριέρας στην εταιρεία Merck, όπου κατείχε ηγετικές θέσεις αυξημένης ευθύνης στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνοντας σημαντική και συνεχή ανάπτυξη σε πολλές περιοχές.

Διετέλεσε Πρόεδρος των Primary Care Business Line και Merck Customer Centricity διοικώντας την παγκόσμια επιχειρηματική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Merck, ενώ ανέπτυξε και καθιέρωσε ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ενίσχυση των σχέσεων της εταιρείας με παρόχους, πληρωτές και καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Νωρίτερα στην καριέρα του, κατείχε διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία Ciba-Geigy.

Πήρε το C.S.C.T. πτυχίο του στην Ιατρική από το Université de Bordeaux, στη Γαλλία, και το Μ.Β.Α. (Master in Business Administration) μεταπτυχιακό του από το HEC School of Management στο Παρίσι.

 «Τσουχτερή» η τιμή του φαρμάκου στις ΗΠΑ- 56.000 δολάρια/χρόνο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Biogen, Μισέλ Βουνάτσος, μιλώντας στο στο CNBC τη Δευτέρα, χαρακτήρισε «δίκαιη» την τιμή καταλόγου των 56.000 δολαρίων ετησίως για το εγκεκριμένο, από τον FDA, φάρμακο για την ασθένεια Αλτσχάιμερ.

Ακόμη, ο κ. Βουνάτσος δήλωσε ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη έχει δεσμευτεί να μην αυξήσει την τιμή του φαρμάκου, το οποίο θα διατίθεται στο εμπόριο με το όνομα Aduhelm, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η τιμή του φαρμάκου αντικατοπτρίζει «δύο δεκαετίες χωρίς καινοτομία» και θα επιτρέψει επίσης στη Biogen να επενδύσει περισσότερο στην παραγωγή φαρμάκων για άλλες ασθένειες, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Power Lunch» του CNBC.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ