ΑρχικήΕπικαιρότηταΜόσιαλος: «Ο κορωνοϊός προτιμά τους μεγαλύτερους - Να εμβολιαστούν γιατί παίρνουν μεγάλο...

Μόσιαλος: «Ο κορωνοϊός προτιμά τους μεγαλύτερους – Να εμβολιαστούν γιατί παίρνουν μεγάλο ρίσκο»

Στην εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος κάνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν και κάνοντας ειδική αναφορά στο τεστ αντισωμάτων και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων και αν μπορεί να δείξει αν ένας εμβολιασμένος ή ένας που έχει νοσήσει έχει αντισώματα ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι πρέπει να περιμένει δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και τι ακριβώς μετράει το εργαστήριο και πόσα αξιόπιστα είναι τα τεστ που χρησιμοποιεί. Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει και κυτταρική ανοσία, ακόμη κι αν φαίνεται ότι έχουμε χαμηλά αντισώματα. Συμπληρώνοντας ότι εκείνος δεν θα το σύστηνε. Πρότεινε αυτό να γίνει δειγματοληπτικά και μόνο.

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς ο κορωνοϊός προτιμά τους μεγαλύτερους όσον αφορά την θνητότητα. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από τα εμβόλια, οι παρενέργειες αυτές ειδικά στους μεγαλύτερους είναι ακόμα μικρότερες σε σχέση με τους μικρότερους».

Μάλιστα, όπως είπε, με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν έχουμε δει καμία ιδιάζουσα θρόμβωση. Εν αντιθέσει, ο πολίτης με τον μη εμβολιασμό του παίρνει πολύ μεγάλο ρίσκο να νοσήσει και να βρεθεί στο νοσοκομείο, να έχει αυξημένη θνητότητα και μπορεί πολλοί να γλιτώσουν αλλά μετά ένα 20%-30% αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιολογικά, νευρολογικά, αναπνευστικά, κτλ. Ενώ έκανε λόγο και για θέμα αλληλεγγύης γιατί στερούν πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ από τους καρκινοπαθείς, τους ανθρώπους που παθαίνουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τέλος, τόνισε ότι το πρόβλημα με τον εμβολιασμό εντοπίζεται στις ηλικίες 50-60 που οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι πραγματικά απειροελάχιστες.