ΑρχικήΕπικαιρότηταΜόσιαλος στο Evening Report: «Αυτές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου»

Μόσιαλος στο Evening Report: «Αυτές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου»

«Η Μεγάλη Βρετανία μας προσφέρει ένα πολύ σημαντικό δώρο. Μας δίνει ένα διάστημα 30 ημερών εμβολιασμών σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς».

«Κατά αυτόν τον τρόπο θα συλλέξουμε στοιχεία και θα αξιολογήσουμε πως θα λειτουργήσει το εμβόλιο. Ειδικότερα στους ηλικιωμένους, στους οποίους ενδέχεται ένα εμφανισθούν μερικές παρενέργειες παρά στους νεότερους», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στον Γιώργο Κουβαρά και το Evening Report σχολιάζοντας το τι προσφέρει η Βρετανία, ξεκινώντας πρώτη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer.

Σχετικά με τον σχεδιασμό εμβολιασμού στη χώρα μας, τόνισε πως θα ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός να υπάρχει μαζική έλευση πολιτών για να κάνουν το εμβόλιο και κυρίως όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Με το να εμβολιάσουμε πρωτίστως όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό τείχος στον ιό, με αποτέλεσμα να πετύχουμε τη μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και νομοτελειακά να οδηγηθούμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων τους επόμενους μήνες» και συμπλήρωσε λέγοντας, πως η Ελλάδα έχει παραγγείλει για το πρώτο διάστημα περίπου 7 εκατομμύρια εμβόλια, που θα καλύψουν 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

«Το εμβόλιο της Pfizer γίνεται σε δύο δόσεις με ένα μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων μεταξύ τους. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό και την πάροδο δύο εβδομάδων αρχίζει να αναπτύσσει ανοσία περίπου, το 82% των εμβολιασθέντων» και συμπλήρωσε πως «κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικό διότι πριν γίνει η δεύτερη δόση θα σημειωθεί μεγάλη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».

Αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τόνισε ότι στην ουσία μία μικρή μειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο. «Το ποσοστό των αρνητών είναι αρκετά μικρό, ωστόσο, υπάρχουν συμπολίτες μας, που έχουν εύλογα ερωτήματα κα ανησυχίες, που πρέπει εμείς οι ειδικοί να απαντήσουμε. Για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και μια μεγάλη συζήτηση ανοιχτά στον κόσμο. Ακόμα και, εάν υπάρχουν παρενέργειες, πρέπει να τις συζητήσουμε».

Ασχολίαστους δεν άφησε ο κ. Μόσιαλος ορισμένους τίτλους ιστοσελίδων που έκαναν λόγο για δυο νεκρούς εθελοντές, σχολιάζοντας πως «oι ιστοσελίδες αυτές ξέχασαν να πουν πως απεβίωσαν, επίσης, τέσσερις εθελοντές που έκαναν όμως το πλασματικό εμβόλιο. Επομένως, στην πρώτη ομάδα προέκυψαν 2 νεκροί στους 19.000 εμβολιασθέντες με το πραγματικό εμβόλιο και στη δεύτερη ομάδα, 4 στους 19.000 με το πλασματικό. Δεν υπάρχει, επομένως, καμία σοβαρή στατιστική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ότι οι συνολικά έξι νεκροί δεν απεβίωσαν λόγω κορωνοϊού αλλά από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια».

Στο θέμα των παρενεργειών και τις ανησυχίες που υπάρχουν στον κόσμο, τόνισε ότι «ένα μικρό ποσοστό των εμβολιασθέντων θα έχει ίσως μια κεφαλαλγία, πυρετό, μια κόπωση, τα οποία θα εξασθενίσουν άμεσα. Σύμφωνα με δοκιμές, 64 εθελοντές που πήραν το εμβόλιο, είχαν μια τοπική λεμφαδενοπάθεια στον καρπό, από την πλευρά που έκαναν το εμβόλιο». Τόνισε, όμως, ότι οι παρενέργειες, που σημειώνονται είναι ασήμαντες, καθώς το 90% εξ αυτών εκλείπουν τις πρώτες δέκα ημέρες. Μεταξύ των 19.000 εμβολιασθέντων από τη Pfizer και τους άλλους τόσους εμβολιασθέντες από τη Modena κανείς δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, που να τον οδήγησαν σε νοσοκομειακή εισαγωγή.

Τέλος, αναφορικά με εκείνους που ανησυχούν ότι οι παρενέργειες μπορεί να εμφανισθούν μετά από δύο ή τρία χρόνια, ξεκαθάρισε ότι «κατά την πρώτη εβδομάδα που εμβολιάζεται κάποιος, κυρίως παρατηρούνται μερικές παρενέργειες. Στους δύο πρώτους μήνες μετά το εμβόλιο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες, στους τέσσερις μήνες είναι απειροελάχιστες ενώ μετά τους τέσσερις μήνες το ποσοστό ειναι μία στο εκατομμύριο να εμφανισθεί μια νέα παρενέργεια εξαιτίας του εμβολίου».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ