ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπορεί αυτό που συνέβη στη γέφυρα στη Βαλτιμόρη να συμβεί στη γέφυρα...

Μπορεί αυτό που συνέβη στη γέφυρα στη Βαλτιμόρη να συμβεί στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου;

Η γέφυρα Francis Scott Keyστη στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali χτύπησε πάνω της. 

Στην ΕΡΤ, μίλησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών  Παναγιώτης Καρύδης, για το εάν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου εάν συμβεί κάτι παρόμοιο με τη Βαλτιμόρη.

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών τόνισε ότι το Μέριλαντ δεν βρίσκεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν ήταν αντισεισμικά κατασκευασμένη και προμελετημένη δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό, είπε ο καθηγητής.

Ο Παναγιώτης Καρύδης εξήγησε ότι το θέμα είναι παρόμοιο με τους υπολογισμούς που κάνουν οι επιστήμονες έναντι σεισμικών καταπονήσεων και αναφέρθηκε στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου:

«Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου επειδή το ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου περνάει μεταξύ των τεσσάρων μεσοβάθρων, έχει τέσσερα μεσόβαθρα και η γέφυρα στηρίζεται μέσα στη θάλασσα, σε τέσσερα μεσόβαθρα, μεταξύ των οποίων περνάει το ρήγμα. Έχει υπολογιστεί λοιπόν να αντέχει χωρίς να καταρρέει, να αντέχει σχετική μετακίνηση του ενός μεσοβάθρου σε σχέση με το άλλο, κάποια μέτρα.

Ο Παναγιώτης Καρύδης επεσήμανε ακόμα ότι κατά τη στατική και αντισεισμική μελέτη της γέφυρας δεν υπολογίζονται μόνο σενάρια με βάση τα Ρίχτερ αλλά και την ένταση του σεισμού και τις επιταχύνσεις για περίοδο επανάληψης σεισμού 2.000 ετών και συμπλήρωσε «το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει χωρίς να καταρρέει, εκεί είναι το το κλειδί όλων των αντισεισμικών κατασκευών και των κτιρίων μας και τα πάντα να αντέχει όσο μεγάλος σεισμός κι αν γίνει, χωρίς να καταρρέει».