ΑρχικήΕπικαιρότηταNASA: Θα χρησιμοποιήσει σε πείραμά της δύο ελληνικά τηλεσκόπια - Ένα από...

NASA: Θα χρησιμοποιήσει σε πείραμά της δύο ελληνικά τηλεσκόπια – Ένα από το Κρυονέρι και ένα από τον Χελμό

Διαστημόπλοιο της NASA θα δοκιμάσει με τη χρήση οπτικού λέιζερ να επιτύχει για πρώτη φορά, τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με τη Γη, αντικαθιστώντας τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Η γέφυρα με τη Γη για τη μεταφορά δεδομένων θα γίνει με δύο τηλεσκόπια της Ελλάδας, το ένα στον Χελμό και το άλλο στο Κρυονέρι. Ο σκοπός του πειράματος είναι η μελέτη του αστεροειδούς, καθώς είναι μοναδικός ως προς τη σύστασή του σε μέταλλα.

Όπως δήλωσε ο Σπύρος Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ΕΡΤ, «θα κληθούμε να επιτελέσουμε μία αποστολή που είναι το καλοκαίρι του 2025 αφού τοποθετηθεί ειδικός σε εξοπλισμούς στα δύο τηλεσκόπια του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών στο Χελμό και στο Κρυονέρι Κορινθίας θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με το νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω οπτικής ακτινοβολίας θα στείλουμε ένα laser από το Κρυονέρι προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο σε μία απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο αυτό θα μας ανιχνεύσει και θα μας απαντήσει και θα λάβουμε την απάντηση στο αστεροσκοπείο ο helmος όπου εκεί βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”».

Ο κ. Βασιλάκος συμπληρώνει πως πριν από δύο χρόνια έγινε οπτική ζεύξη με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στα 37.000 χιλιόμετρα κι αυτό άνοιξε το δρόμο για  μεγαλύτερες προσπάθειες. Είπε ότι “αν το καταφέρουμε που πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε γιατί εργαζόμαστε πυρετωδώς σε αυτή την κατεύθυνση τα έχουμε επιτύχει ένα ιστορικό επίτευγμα θα είμαστε πρώτοι που θα έχουμε κάνει αυτή την επικοινωνία σε τέτοιες τεράστιες αποστάσεις”.