ΑρχικήΕπικαιρότηταNational Interest: Στην Ελλάδα τα F-35 αντί για την Τουρκία;

National Interest: Στην Ελλάδα τα F-35 αντί για την Τουρκία;

Η αμερικανική ιστοσελίδα National Interest, που ειδικεύεται σε ζητήματα διπλωματίας και ενόπλων δυνάμεων, επικαλούμενη δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, αναφέρει ότι τα έξι πρώτα F-35 που επρόκειτο να παραληφθούν από την Τουρκία, πλέον προορίζονται για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το protagon.gr, το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτό θα γίνει μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, όταν αποφάσισε, αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 Triumf, προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους τους, που θεωρούν ότι η Τουρκία υποσκάπτει τις συμφωνίες για μη χρήση ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Το National Interest αναφέρει ότι τελικά η Ελλάδα θα προμηθευτεί 20 F-35, εκ των οποίων τα πρώτα έξι θα παραληφθούν εντός του 2022, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα Rafale, μέσω διακυβερνητικής συμφωνίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις σχετικά με τα F-35 έπαιξαν και οι δοκιμές που έκανε η Άγκυρα στους S-400 στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα την Ουάσινγκτον, η οποία και πλέον μιλά ανοιχτά για κυρώσεις, αν η Τουρκία επιμείνει να εντάξει λειτουργικά το σύστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Την ίδια στιγμή, μια παράμετρος που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου υπάρχουν και πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Ήδη, από το 2017, η Γερμανία έχει αποσύρει τις δυνάμεις από τη βάση ενώ Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε διελκυστίνδα για το ζήτημα -ιδίως αν ληφθεί υπόψη η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας-, με τον Ερντογάν να πιέζει απειλώντας ακόμα και με «λουκέτο» στη βάση.