ΑρχικήΕπικαιρότηταΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για αποτροπή σύγκρουσης -«Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ τους

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για αποτροπή σύγκρουσης -«Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ τους

Όπως ανακοινώθηκε στο επίσημο site του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής θερμών επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έπειτα από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκε, σήμερα Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020), διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής θερμού επεισοδίου.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο.

Μάλιστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολιάζοντας την επιτυχία των συνομιλιών τόνισε ότι: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας δίνει χώρο στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών. Μηχανισμός που είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.» 

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές καταλήγουν σε τέτοιου είδους λύση. Πιο συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών λύσεων.