ΑρχικήΕπικαιρότηταNavtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια της Κρήτης

Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια της Κρήτης

Στην έκδοση Navtex για την επέκταση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Navtex αφορά το πλοίο Sanco Swift το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων.

 

 

Δείτε τη Navtex

navtex

Δείτε τους χάρτες με την νέα περιοχή και την παλαιά περιοχή

map-2
Ο χάρτης με την περιοχή που δεσμεύει η νέα Navtex
map-1
Ο χάρτης με την περιοχή που δεσμεύει η παλαιότερη Navtex

Όπως αναφέρεται στην Navtex αφορά «ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες» που θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο Sanco Swift το οποίο υποστηρίζεται από το πλοίο Alexander 3.

Η Navtex αφορά τις έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή η ExxonMobil και προβλέπει πλέον την επέκτασή τους και έχει ισχύ «μέχρι νεωτέρας».

Οι δύο Navtex καλύπτουν την πορεία του πλοίου Sanco Swift της νορβηγικής εταιρίας PGS επί των δύο οικοπέδων που ανήκουν στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy με αρμόδιους παράγοντες να μην κρύβουν την προσδοκία τους για ένα κοίτασμα που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά και για αρκετά γρήγορη αξιοποίησή του, εφόσον είναι κατάλληλο, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή μας. .

«Σε μια προσπάθεια να δώσουμε μια εικόνα ποιο είναι το έπαθλο σε περίπτωση επιτυχίας, θα τολμήσω να πω ότι μιλάμε για παγκόσμιας κλάσης δυνητικά κοιτάσματα, εφάμιλλα αυτών που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για οικονομίες κλίμακος πολλών δισεκατομμυρίων. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και έχουν στοιχεία μετασχηματισμού της οικονομίας, αν το σκεφτούμε, γιατί οι στόχοι και η δυνητική παραγωγή ξεπερνούν τις εθνικές ανάγκες», είχε εξηγήσει στο protothema.gr ο Άρης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων που «τρέχει» το project της αξιοποίησης των κοιτασμάτων.

Πρακτικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις, αυτό σημαίνει ότι, εφόσον τύχει πλήρους εκμετάλλευσης το κοίτασμα στα νοτιοδυτικά της χώρας μπορεί να φέρει αντίστοιχα αποτελέσματα με το Ζορ στην Αίγυπτο ή με το «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, τηρουμένων των αναλογιών. Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά στη χώρα τρέχουν έρευνες τόσο στα νοτιοδυτικά, όσο και στα βορειοδυτικά της χώρας, στο σημείο επαφής με την ΑΟΖ που έχουμε χαράξει με την Ιταλία, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Με δεδομένη την προοπτική αντικατάστασης ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα τα επόμενα χρόνια, θεωρητικά το εν λόγω κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης.

Οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης». Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία. Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο. Ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ στο ερευνητικό σκάφος.