ΑρχικήΕπικαιρότηταΝαυάγιο: Εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων- Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Ναυάγιο: Εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων- Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Σε 9 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι όλοι Αιγύπτιοι.

Το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία.

Ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες. «Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Για περίπου 600 άτομα στο καράβι που ναυάγησε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου κάνει λόγο ο επικεφαλής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ).

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική», λέει ο Λέιτενς: «Την Τρίτη, οι συνάδελφοί μου εντόπισαν το αλιευτικό σκάφος, με το οποίο περίπου 600 άτομα, στοιβαγμένοι πιθανότατα από λαθρεμπόρους, κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Αναφέραμε το σκάφος στις τοπικές αρχές, όπως ήταν καθήκον μας. Είναι ασύλληπτα λυπηρό το γεγονός, ότι βυθίστηκε την Τετάρτη και σημειώθηκε άλλο ένα τραγικό δυστύχημα. Πέταξα κατευθείαν στην Ελλάδα, για να διευκρινίσω, τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορούμε να παράσχουμε περισσότερη προστασία».

 

«Οι διακινητές εκβιάζαν με το νερό τους μετανάστες»

Υπενθυμίζεται ότι τους διακινητές αναζητούσαν οι Αρχές, ανάμεσα στους διασωθέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες. Από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο για το ταξίδι θανάτου.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για εκβιασμό των μεταναστών από τους διακινητές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι διακινητές τους εκβίαζαν με το νερό. «Σε περίπτωση δηλαδή που δεν κάθονταν ήσυχοι ή δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, δεν τους έδιναν νερό. Εκεί αποδίδουν ουσιαστικά και οι αρχές το γεγονός ότι εμπορικό πλοίο που τους είχε δώσει τρόφιμα και μπουκαλάκια με νερό, κάποια στιγμή πέταξε τα μπουκαλάκια νερό μέσα στη θάλασσα. Τους εκβίαζαν με το πιο πολύτιμο αγαθό».

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες – Οι δραματικές στιγμές πριν το ναυάγιο
Τις τελευταίες στιγμές πριν την τραγωδία το σκάφος του λιμενικού είχε πλησιάσει το ασφυκτικά γεμάτο από μετανάστες αλιευτικό, του οποίου είχε πλέον σβήσει η μηχανή. Ούτε σπιθαμή κενού χώρου στο σκάφος που λίγη ώρα αργότερα μετατράπηκε σε πλωτό νεκροταφείο.

Είχε προορισμό την Ιταλία. Εντοπίστηκε από εναέριο μέσο της Φρόντεξ. Την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 11.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Στις 15:35 ελικόπτερο του Λιμενικού το εντόπισε να έχει σταθερή πορεία προς Ιταλία. Είχε προηγηθεί στις 14:00 η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό.

Στις 18:00 και στις 21:00 παραπλέοντα σκάφη τροφοδότησαν το αλιευτικό με τρόφιμα και νερό. Οι δουλέμποροι πέταξαν τα τρόφιμα στη θάλασσα. Από τις 15:30 έως τις 21:00 το Αρχηγείο το Λιμενικού είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σύμφωνα με το Λιμενικό, σε όλες τις επικοινωνίες ήταν σταθερή η άρνησή τους για παροχή βοήθειας από την ελληνική πλευρά.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί
Σε ειδικό χώρο, στο Σχιστό μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο οι 78 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς.

Οι 104 διασωθέντες μετανάστες αναμένεται άμεσα να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Συγγενείς αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις λίστες επιζόντων & αγνοουμένων
Στην πόλη της Καλαμάτας καταφτάνουν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ευρώπης που ψάχνουν τους συγγενείς τους. Άλλοι είναι πιο τυχεροί γιατί βρήκαν τους ανθρώπους τους ενώ άλλοι αναζητούν ακόμα τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποίησε άμεσα την υπηρεσία Restoring Family Links που σκοπό έχει την επανένωση των διασωθέντων με τους συγγενείς τους. Παράλληλες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τοπικούς φορείς της περιοχής αλλά και απλούς κατοίκους προσφέροντας ρουχισμό και τρόφιμα.

Μεγαλείο ανθρωπιάς η βοήθεια 
Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο στη νεότερη ιστορία, έχει προκαλέσει μία πρωτοφανής κινητοποίηση για την έστω προσωρινή ανακούφιση των διασωθέντων, παράλληλα με τις έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό των ναυαγών αλλά και των υπαιτίων αυτής της τραγωδίας.

Μπισκότα μας ζήτησαν, είπα να φέρω και σοκολάτες να δυναμώσουν, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ διασώστρια.

«Κατά την άφιξη των ανθρώπων αυτών, ήμασταν δίπλα τους προσφέροντας πρώτες βοήθειες, νοσηλεύτριες και μαζί με τους εθελοντές στον τομέα υγείας[…] Έχουν ενυδατωθεί, έχουν ελαφρώς ξεκουραστεί, η κατάστασή τους είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με χθες] τόνισε νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού.

 

Πηγή: ΕΡΤ