ΑρχικήΕπικαιρότηταΝαυάγιο: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί - Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν...

Ναυάγιο: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί – Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι 9 Αιγύπτιοι

Δυο σοροί ακόμα, εντοπίστηκαν στη θάλασσα κοντά στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου, ανοιχτά της Πύλου. Πρόκειται για άνδρες.

Στο μεταξύ προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τρίτη, πήραν οι 9 Αιγύπτιοι. Το Λιμενικό μετά τα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκρίνισε ότι το σκάφος έπλευσε 24 ναυτικά μίλια από τον εντοπισμό του μέχρι να σταματήσει για να λάβει βοήθεια. Ο εφοδιασμός διήρκεσε 4 ώρες και 30 λεπτά.

Οι κατηγορούμενοι, πέρασαν σήμερα Δευτέρα (19/6) το κατώφλι της ανακρίτριας με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Τραγική εικόνα, οι συγγενείς αγνοουμένων, που έξω από τα Δικαστήρια φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, μήπως μάθουν κάτι νεότερο για την τύχη τους, την ώρα που διίστανται οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιβαινόντων.

Οι κατηγορούμενοι –πλην ενός– αρνούνται την συμμετοχή τους. Τους έχουν κατονομάσει ως διακινητές, κάποιοι από τους διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου, οι οποίοι κλήθηκαν χθες από την δομή της Μαλακάσας, όπου διαμένουν, να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις.

Οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις για τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος σοκάρουν. Ξυλοδαρμοί, φωνές, βρισιές, ταπείνωση. Στις πέντε ημέρες ταξιδιού από τη Λιβύη και έως ότου συναντήσουν το θάνατο στο κατώφλι της Ευρώπης, οι μετανάστες στο σαπιοκάραβο βίωσαν την κόλαση από τους διακινητές – «βασανιστές» τους. «Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν» λένε και αναφέρουν πως τα παιδιά και οι γυναίκες ήταν στα αμπάρια. Οι διακινητές δεν δίστασαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία.

Ναυάγιο: Σοκάρουν βίντεο μέσα από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες – Στοιβαγμένοι, χωρίς νερό και φαγητό

Θύματα της τραγωδίας και οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν. Στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτα εξακολουθούν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι συγγενείς των αγνοουμένων, με φωτογραφίες στα χέρια να ρωτούν σε απόγνωση για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, διαβάζοντας μάταια τις λίστες των διασωθέντων.

Την ίδια ώρα, 11 άτομα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο σήμερα και άλλα επτά θα βγουν άμεσα από το νοσοκομείο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα Π.Ν., τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ επιχείρησαν ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα αεροσκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί εντάσεως 3-4 μποφόρ. Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 80 σοροί.