ΑρχικήΕπικαιρότηταΝέα μελέτη δείχνει για ποιο λόγο οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον...

Νέα μελέτη δείχνει για ποιο λόγο οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό

Μια σημαντική ευρωπαϊκή μελέτη φέρνει στο φως νέα ευρήματα που αναλύθηκαν από δείγματα από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων ασθενών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου, το οποίο χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός Covid-19 για να εισβάλλει στα κύτταρα. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ακόμη, σημειώνεται ότι το ένζυμο είναι το ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2), το οποίο ανευρίσκεται στα κύτταρα των πνευμόνων, της καρδιάς, του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών και άλλων οργάνων.

Ο νέος κορωνοϊός επιτίθεται σε όλα αυτά τα όργανα, πιστεύεται ότι το ACE2 παίζει ρόλο και στην εξέλιξη της λοίμωξης στους πνεύμονες.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι αναστολείς του ACE (A-MEA) δεν αυξάνουν τις συγκεντρώσεις του ACE2. Ούτε οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) έχουν αυτή τη συνέπεια. Συνεπώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για όσους τους λαμβάνουν.

Οι αναστολείς του ACE και τα ARBs είναι φάρμακα που χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς με:

  • Υπέρταση
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Διαβήτη
  • Νεφρική νόσο

Ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο (UMC) του Γκρόνινγκεν, Dr Adriann Voors, δήλωσε ότι «Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της λήψης αυτών των φαρμάκων από τους ασθενείς με Covid-19».

3.500 εθελοντές από 11 ευρωπαϊκές χώρες

Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Ο Dr Voors και οι συνεργάτες του μέτρησαν τις συγκεντρώσεις του ACE2 σε δείγματα αίματος από περισσότερους από 3.500 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.