Μία νέα αξιολόγηση των βλαβών του καπνίσματος δείχνει ότι τα τσιγάρα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής ακόμη περισσότερο από ό,τι πίστευαν οι γιατροί.
Ερευνητές από το University College London διαπίστωσαν ότι ένα τσιγάρο μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ένα πακέτο με 20 τσιγάρα μπορεί να συντομεύσει τη ζωή ενός ατόμου κατά σχεδόν επτά ώρες.
Σύμφωνα με την μελέτη, αν ένας καπνιστής που καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα κόψει το κάπνισμα την 1η Ιανουαρίου, θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Αν διατηρήσει την αποχή μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά μία εβδομάδα, ενώ αν συνεχίσει μέχρι τις 5 Αυγούστου, θα μπορούσε να αποφύγει την απώλεια ενός ολόκληρου μήνα ζωής. Μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσε να έχει γλιτώσει 50 ημέρες ζωής, σύμφωνα με την αξιολόγηση.
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό, αλλά συνήθως υποτιμούν το πόσο», δήλωσε η Δρ Σάρα Τζάκσον, επικεφαλής ερευνήτρια της ομάδας μελέτης για το αλκοόλ και τον καπνό στο UCL. «Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές που δεν κόβουν το κάπνισμα χάνουν περίπου μία δεκαετία ζωής. Αυτά είναι 10 χρόνια πολύτιμου χρόνου, στιγμές ζωής και ορόσημα με αγαπημένα πρόσωπα».
Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες ασθενειών και θανάτων που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως, σκοτώνοντας έως και τα δύο τρίτα των μακροχρόνιων χρηστών. Στη Βρετανία, προκαλεί περίπου 80.000 θανάτους ετησίως και ευθύνεται για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων από καρκίνο στην Αγγλία.
Η μελέτη, που ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας, βασίζεται σε δεδομένα από τη Μελέτη Βρετανών Γιατρών, που ξεκίνησε το 1951 ως μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και στη Μελέτη Εκατομμυρίων Γυναικών, που παρακολουθεί την υγεία των γυναικών από το 1996.
Ενώ μια παλαιότερη αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στο BMJ το 2000 έδειξε ότι κατά μέσο όρο ένα τσιγάρο μείωνε το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 11 λεπτά, η τελευταία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Addiction σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό στα 20 λεπτά – 17 λεπτά για τους άνδρες και 22 λεπτά για τις γυναίκες.
«Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι δεν τους πειράζει να χάσουν λίγα χρόνια ζωής, δεδομένου ότι τα γηρατειά συχνά συνοδεύονται από χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες. Αλλά το κάπνισμα δεν μειώνει μόνο την περίοδο της ασθένειας στο τέλος της ζωής», είπε η Τζάκσον στον Guardian. «Πρώτιστα πλήττει τα σχετικά υγιή χρόνια στη μέση ηλικία, επισπεύδοντας την εμφάνιση ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι ένας καπνιστής 60 ετών θα έχει συνήθως την υγεία ενός μη καπνιστή 70 ετών».
Αν και ορισμένοι καπνιστές ζουν μακροχρόνια, άλλοι αναπτύσσουν ασθένειες σχετικές με το κάπνισμα και πεθαίνουν ακόμη και στη δεκαετία των 40 τους. Η διακύμανση οφείλεται σε διαφορές στις συνήθειες καπνίσματος, όπως ο τύπος του τσιγάρου, ο αριθμός των ρουφηξιών και το πόσο βαθιά εισπνέουν οι καπνιστές. Οι άνθρωποι διαφέρουν επίσης ως προς την ευαισθησία τους στις τοξικές ουσίες του καπνού.
Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι οι καπνιστές πρέπει να σταματήσουν πλήρως για να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος: ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού είναι μόνο περίπου 50% χαμηλότερος για όσους καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα σε σύγκριση με όσους καπνίζουν 20 την ημέρα. «Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία είναι ευεργετική, αλλά όσο πιο γρήγορα οι καπνιστές κατεβούν από αυτή την “κυλιόμενη σκάλα θανάτου”, τόσο μεγαλύτερη και υγιέστερη μπορεί να είναι η ζωή τους», γράφουν.
Ο καθηγητής Σάντζεϊ Αγκαράουαλ, ειδικός σύμβουλος για τον καπνό στο Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών, δήλωσε: «Κάθε τσιγάρο κοστίζει πολύτιμα λεπτά ζωής, και η σωρευτική επίδραση είναι καταστροφική, όχι μόνο για τα άτομα αλλά και για το σύστημα υγείας και την οικονομία μας. Αυτή η έρευνα αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστεί το κάπνισμα ως η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Πηγή: Guardian