ΑρχικήΕπικαιρότηταTα νέα μέτρα που εξετάζονται για την ανάσχεση της Όμικρον - Τι...

Tα νέα μέτρα που εξετάζονται για την ανάσχεση της Όμικρον – Τι θα γίνει με την εστίαση

Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι καθώς οι ειδικοί μετά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εντός της εβδομάδας θα εξετασθούν λεπτομερώς όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να κρίνουν εάν απαιτούνται νέα μέτρα ώστε να καμφθεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Σήμερα το πρωί γίνεται από την κυβέρνηση η αποτίμηση των δεικτών της πανδημίας στην χώρα, μετά τις γιορτές στην πρώτη σύσκεψη του 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου.

‘Άμεσα και πάντως το αργότερο ως την Τετάρτη, οι ειδικοί θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα:

Πρώτον, την επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει η υποχρεωτικότητα από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 50. Ωστόσο εξετάζεται να επεκταθεί σε πολίτες με νοσήματα τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν σε κίνδυνο για την υγεία τους. 

Δεύτερον, την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.