ΑρχικήΕπικαιρότηταNέα μέτρα εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους ενόψει εορτών - Τι εισηγούνται οι...

Nέα μέτρα εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους ενόψει εορτών – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Οσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, τόσο περισσότερο σφίγγει και ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 στη χώρα μας, επιστήμονες και κυβέρνηση εξετάζουν νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με δύο βασικούς άξονες: αφενός να ανακόψουν την ανησυχητική πορεία της πανδημίας, αφετέρου να διασωθούν τα Χριστούγεννα και να μην «πληρώσουν τη νύφη» μαζί με τους ανεμβολίαστους και οι εμβολιασμένοι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως βλέπουν θετικά τις εισηγήσεις των επιστημόνων για νέους, στοχευμένους περιορισμούς εν’ όψει Χριστουγέννων σε όσους αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι εργαζόμενοι να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδος αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπλέον η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Έτσι πρότεινε, προϋπόθεση για να παίρνουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο “διαβατήριο”, να είναι η προσκόμιση όχι απλά ενός θετικού rapid test αλλά μοριακού (PCR), το κόστος του οποίου (60 ευρώ) θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ανακοινώσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όσο πιο “ελεύθερα” Χριστούγεννα 

Σταθερά η κυβέρνηση αποκλείει κάθε συζήτηση για πιθανό lockdown μέσα στον γιορτινό Δεκέμβρη.

Εκτός απροόπτου, η επιδίωξη είναι οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές από τις περσινές, χωρίς περιορισμένο αριθμό καλεσμένων στο ρεβεγιόν, και χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Αντίθετα με ελευθερίες για τους εμβολιασμένους σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.α., και με τους περιορισμούς να αγγίζουν μόνο τους ανεμβολίαστους.